Кафедрі хімічної технології 45 років

Кафедра хімічної технології заснована в 1970 році для підготовки фахівців за спеціальністю «Хімічна технологія і обладнання опоряджувального виробництва». Завідувачі кафедрою за роки її існування: 1970-1972 рр. – к.х.н., доцент Станіслав Юліанович Мухля,; 1972-1973 рр. – к.т.н., доцент Володимир Кирилович Круглов,; 1973-1987 рр. – к.х.н., доцент Леонід Ілліч Ганзюк; 1987-1994 рр. – к.т.н., доцент Людмила Іванівна Тебляшкіна; 1994-2001 рр. – д.т.н., професор Леонід Ілліч Ганзюк.

На даний час кафедру очолює її випускник – доктор технічних наук, професор Ігор Андрійович Мандзюк, який є учасником науково-дослідних міжнародних грантів, заслужений винахідник СРСР. Він успішно поєднує наукову та педагогічну діяльність з активними заняттями спортом.

Завідувач кафедри хімічної технології – Ігор Андрійович Мандзюк, доктор технічних наук, професор

На кафедрі, яка забезпечує підготовку за напрямком «Хімічна технологія та інженерія», працює 7 викладачів, серед яких: 1 професор, 5 кандидатів наук та 1 старший викладач. За період існування випускники кафедри захистили 3 докторських і 17 кандидатських дисертацій, кафедра підготувала 1352 спеціаліста денної форми навчання з напрямку «Хімічна технологія опоряджувального виробництва», 228 спеціалістів з напрямку «Технічна електрохімія» та 584 випускники заочної форми навчання, 50 магістрів. На даний момент кафедра хімічної технології здійснює підготовку спеціалістів з напрямку «Хімічна технологія та інженерія» за спеціальностями «Природоохоронні хімічні технології» та «Хімічна технологія опоряджувального виробництва».

Колектив кафедри хімічної технології

Щорічно студенти кафедри беруть участь у державному конкурсі студентських науково-дослідних робіт. За результатами конкурсу нагороджено дипломами 1 ступеню – 12; дипломами 2 ступеню – 11 осіб. Студенти разом з викладачами є співавторами публікацій у науково – технічних журналах – 47, патентах на винаходи – 9.

Участь студентів у міжнародній конференції “The L session of the students scientific circles”, Університет науки і технологій АГХ у Кракові, Польща

Зокрема, студенти групи ХТ-08-1 Вікторія Стопчак, Ольга Рак, Галина Сокол проводили наукові дослідження в наукових лабораторіях в Університеті науки і технологій (м. Краків, Польща), Марія Одарчук проходила навчання та стажування на підприємстві з виробництва поверхнево-активних речовин «Чіммер і Шварц», (м. Бургштадт, Німеччина).

Студентка Марія Одарчук проходить стажування на підприємстві «Чіммер і Шварц», м. Бургштадт, Німеччина

Співпраця викладачів кафедри з учнями Малої академії наук сприяє науково-дослідній, винахідницькій та творчій діяльності молоді під час роботи в тематичних гуртках. Кращі наукові роботи рекомендуються для участі у міжнародних конкурсах, проектах. Зокрема, наукова робота «Роль природних мінеральних сорбентів у процесах очищення води і в повсякденному використанні» учениці Ганзюк Христини відзначена третьою премією (2012р.) та другою премією (2013р) на Міжнародному конкурсі «Олімпіада геніїв» в США.

Христина Ганзюк презентує наукову роботу на Міжнародному конкурсі «Олімпіада геніїв» в США

Методична робота є обов’язковим компонентом педагогічної праці кожного викладача, яка потребує постійного оновлення знань, спонукає до самоосвіти і самовдосконалення. Важливу роль у методичному забезпеченні навчального процесу, підготовці висококваліфікованих фахівців відіграє написання та опублікування монографій, навчальних та навчально-методичних посібників. Викладачами кафедри хімічної технології підготовлено та видано з грифом МОН України наступні підручники та навчальні посібники:

– Ганзюк Л.І., Основи хімії і фізики високомолекулярних сполук. – Хмельницький “Універ” – 2002 р. – 326 с.;

– Суровцев О.Б., Мандзюк І.А., Хімічна технологія виробництва полімерів. – Хмельницький: ТУП, 2003 р. – 250с.;

– Брюхова І.Г., Степанова Л.С., Тарасова Г.І. Технологія обробки виробів на підприємствах служби сервісу:навч. Посіб. – Львів:Новий Світ-2000, 2008 . – 230с.

– Тебляшкіна Л.І. Технологія опоряджувального виробництва:навч. Посіб.-К.:Кондор. – 2005. – 278с.

За 2008-2013 роки викладачами кафедри хімічної технології підготовлено 19 методичних вказівок, які видані редакційно-видавничим центром та активно використовуються при проведенні лабораторних та практичних робіт.

Наукові дослідження кафедри проводяться за такими актуальними напрямками:

– Розробка та удосконалення природоохоронних технологій рециклінгу полімерних відходів;

– Розробка текстильно-допоміжних речовин на основі наночастинок і технології їх нанесення для надання спеціальних властивостей текстильним матеріалам ;

– Розробка композиційних сорбентів на основі природних сорбційних матеріалів.

Виробнича ділянка реалізації наукових розробок професора І.А. Мандзюка з переробки полімервмістких відходів

В межах наукових досліджень, щодо розробки мастильних матеріалів на основі природних жирів – напрям «Green Chemistry» науковці кафедри співпрацюють з: Aleksandras Stulginskis University (Литва); Kaunas University of Technology (Литва); Austrian excellence Centre of Tribology (Австрія); University Politehnica of Bucharest (Румунія); Georgian Technical University (Грузія); Metal Polymer Research Institute (Білорусь); Institute of Applied Physics of the Academy of Sciences of Moldova (Молдова).

У відповідності до договорів про співробітництво з польськими університетами (AGH University of Science and Technology, Lodz University of Technology, UTP University of Science and Technology in Bydgoszcz) передбачається обмін досвідом з організації навчального процесу та методики викладання; участь у науково-методичних конференціях та семінарах, обмін навчально-методичною літературою та програмними продуктами; обмін викладачами; обмін студентами; спільна підготовка і видання навчальних посібників і підручників.

Стажування викладачів в Жешовському університеті та участь у міжнародній конференції «Механіка в медицині», м. Жешув, Польща

Викладачі кафедри беруть участь у реалізації Польсько-українського проекту «Еко-інновації для бізнесу». Спеціалізована лабораторія комплексних досліджень природних мінералів» у співпраці з товариством Інтеграція Європа – Схід за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ республіки Польща (2015 р). Стратегічна мета проекту полягає у зміцненні ринкових позицій українських підприємств на основі реалізації інноваційних та екологічно безпечних технологій використання мінеральних сорбентів для очистки стічних вод і відновлення природних ресурсів.

Реалізація Польсько-українського проекту «Еко-інновації для бізнесу»

З метою представлення наукових розробок, розширення та зміцнення творчої співдружності, викладачами кафедри проводяться міжнародні науково-практичні конференції “Сучасні технології в легкій промисловості та сервісі” (2011 р), “Новітні технології в текстильній промисловості” (2012 р.), V Україно-Польські наукові діалоги» (2013 р.), VІ Україно-Польські наукові діалоги» (2015 р.).

Міжнародна науково-практична конференція “Новітні технології в текстильній промисловості”

Випускники кафедри є засновниками та успішно працюють на підприємствах харчової та текстильної промисловості, в наукових, конструкторських, проектних організаціях; на електрохімічних виробництвах, в центрах сертифікації та стандартизації, на підприємствах сервісних послуг та клінінгової індустрії, на митницях України. Зокрема, хімчистка «Універсал», хімчистка «Експрес», автомийка «Водограй», автомийка «Шалена бджілка», завод гідроарматури, Льонокомбінат (м.Рівне), Науково-дослідний експертно-кримінальний центр при УМВС України в Хмельницькій області, ДП “Новатор”, ДП ЗАТ «Оболонь» «Красилівське» (м. Красилів), ПАТ завод «Темп», ТОВ “Сіріус Екстружен” ВАТ «Мотор Січ», Волочиський машинобудівний завод.

Випускниця кафедри Катерина Бриндак – головний технолог ТОВ “Сіріус Екстружен”

Високі показники у науковій та викладацькій діяльності колективу є результатом активного відпочинку.

Вивчаємо традиції українського народу «Андріївські посиденьки»

Святкування професійного свята Дня хіміка

Кафедра знаходиться у постійному учбово-науковому пошуку щодо організації, відкриття нових спеціальностей, з урахуванням потреб регіону, ринку праці та розвитку новітніх технологій. Зокрема, у 2015 році одержано ліцензію на підготовку магістрів за такими спеціальностями: Природоохоронні хімічні технології; Текстильна хімія та опоряджувальні виробництва; Технологічна експертиза та безпека харчової продукції.

Спрямованість на розвиток творчих здібностей і формування основ професійно-творчої діяльності випускників є визначальною інновацією роботи колективу кафедри. Це обумовлено тим, що в рамках професійної діяльності сучасного дослідника (конструктора, проектувальника, інженера) володіння методологічними основами і сучасним інструментарієм наукової і технічної творчості стають найбільш ефективним і досконалим видом сформованості конкурентноздатності і самоствердження майбутнього фахівця хіміка-технолога.

Пробіг студентів та викладачів з нагоди 10 – річчя присвоєння університету статусу національного

Кафедра хімічної технології