Всеукраїнське свято «ДЕНЬ ВИШИВАНКИ» в Хмельницькому національному університеті

21 травня 2015 року відзначили «День вишиванки» — всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного.

Основна мета свята — це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом. Свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом всієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти в університет, на роботу, в школу чи садочок.

День Вишиванки у Хмельницькому національному університеті запамятався цьогоріч для викладачів та студентів саме таким – вишиті сорочки, блузи, сукні, віночки, стрічки, яскраві аксесуари, хороший настрій, а також лунання українських патріотичних пісень на перервах. Все це створило в стінах університету атмосферу єднання та патріотизму.

В місті Хмельницькому свято «День Вишиванки» відбулося на майдані Незалежності, організаторами якого безпосередньо виступило студентське самоврядування Хмельницького національного університету, запропонувавши провести свято у форматі масового хороводу у вишиванках та флешмобу під назвою «Вишиванка – твій генетичний код». Облдержадміністрація та мерія міста сприяли проведенню акції та залученню учнів шкіл та студентів інших вищих навчальних закладів міста.

Ведучими свята були студенти Хмельницького національного університету – Мельник Олександр та Жердецька Альона.

На святі виступали хмельницькі музиканти, митці своєї справи: Антон Вараниця, Марина Круть, Софія Сапунова та Віталій Коваль.

Близько тисячі городян у вишиванках водили «вишиванковий» хоровод із довжелезним стягом у руках.

Після хороводу у центрі площі учасники сформували «живу» вишиванку.

Українці! Вишиванка – це не просто одяг, це ваш генетичний код!

Любіть Вишиванку! Любіть Україну!

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ