Участь науковців ХНУ у Міжнародній Humboldt-Kolleg conference «Ethics in Science and Life – Standards and Dilemmas»

10 – 13 травня 2015 року науковці Хмельницького національного університету: доцент кафедри хімічної технології, к.т.н., старший науковий співробітник НДЧ Алла Ганзюк; аспірантка кафедри хімії, молодший науковий співробітник НДЧ Галина Дейчук брали участь у міжнародній конференції Humboldt-Kolleg Сonference “Ethic in Science & Life” (м. Торунь, Польща).

З професором Гельмутом Щварцом президентом Товариства А. Гумбольдта

Конференція була організована Міжнародним науковим Товариством А. Гумбольдта, яке протягом багатьох років об’єднує та підтримує науковців всього світу. Під час конференції були розглянуті міждисциплінарні питання розвитку матеріальної науки і культури, особлива увага була приділена терміну «етичної поведінки» і таких проблем, як чесність і обман у науці, плагіат, кодекси етики різних професій та поколінь, поведінку людини в екстремальних ситуаціях, людина і природа, етичні норми в різних соціальних групах, вплив на розвиток суспільства.

З професором Клаусом Унгером, Йоганн Гутенберг-Університет Майнца, Інститут неорганічної та аналітичної хімії, Німеччина

Програма конференції передбачала пленарні виступи, постерну сесію та їх обговорення в дискусійних форумах за участю запрошених провідних світових вчених. Важливим елементом була сесія молодих вчених, місія якої полягає у сприянні та заохоченні талановитих науковців до отримання вагомих наукових результатів, а також можливістю отримання грантів для навчання, стажування, проведення досліджень від Товариства Гумбольдта.

Під час сесії молодих вчених Галина Дейчук успішно представила результати наукових досліджень на тему: «Structure-adsorptive characteristics of modified smectite minerals», які проводяться в рамках Держбюджетної наукової тематики «Розробка технології одержання універсальних сорбентів на основі природного мінералу сапоніту» (номер державної реєстрації 0115U000227) за фінансування Міністерства освіти і науки України та міжнародного проекту «Еко-інновації для бізнесу. Спеціалізована лабораторія комплексних досліджень природних мінералів у Хмельницькому національному університеті» за фінансування Міністерства Закордонних справ Республіки Польща.

Актуальність обраної тематики викликала жваву дискусію серед учасників конференції. Адже не лише у Україні, але й в усьому світі є потреба у створенні нових ефективних сорбентів та дослідженні їх властивостей, а також розробці екологічно безпечних технологій використання мінеральних сорбентів для очистки стічних вод і відновлення природних ресурсів.

Участь науковців Хмельницького національного університету у наукових заходах такого рівня сприяє розвитку міжнародного культурного діалогу та академічним обмінам серед науковців.

Наукове товариство студентів і молодих вчених ХНУ