Ось і настав той довгоочікуваний час переходу від ідеї до урочистого відкриття Школи менторства (далі – Школа), коли в одній залі зібрались усі зацікавлені партнери, зокрема, представники туристичних агенцій, готелів, ресторанного бізнесу, вищих навчальних закладів, а також студенти спеціальностей 242 «Туризм і рекреація» та 241 «Готельно-ресторанна справа».
Традиційно, зі вступним словом виступив ректор Сергій Матюх, який зазначив на важливості відкриття даної Школи, яка допоможе здобувачам у формуванні фахових компетентностей, впровадженні інноваційних підходів для конкурентоспроможності на ринку праці.

Хочемо зауважити, що менторство є новим трендом для нашого освітнього простору. Ментор – це наставник, людина-навігатор, який допомагає здобувачу показати шляхи досягнення мети, побудувати індивідуальну траєкторію навчання, сформувати прикладні фахові компетентності та програмні результати навчання, які так необхідні сучасним молодим спеціалістам.
Головним спікером, модератором і засновником проєкту був доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ХНУ Ігор Журба. У своїй доповіді він розповів про місію та цілі менторства, структуру та програму Школи. Спікером було зосереджено увагу на інтеграції теорії і практики, підтримці молодих фахівців у їхньому професійному зростанні, розвитку професійної мережі між здобувачами, викладачами та представниками індустрії туризму та готельно-ресторанної справи через організацію зустрічей, майстер-класів, воркшопів, менторських консультацій та інших заходів для обміну досвідом і знаннями.



Запрошені гості-спікери з власного досвіду акцентували на необхідності заснування Школи, окреслили перспективи майбутньої співпраці:
– Вікторія Церклевич – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу ХКТЕІ; позаштатний науковий співробітник інституту Адама Міцкевича (Варшава, Польща); науковий консультант ресторанів локальної кухні Хмельниччини; дослідник гастрокультури Поділля і Волині, а також консультант з розвитку гастрономічних брендів ресторанів локальної кухні ресторацій «Шпігеля» та ГРК «Південна Брама». У своїй доповіді науковиця зосередилась на головних тезах становлення успішного спеціаліста. Вона зазначила, що потрібно все життя навчатись, комунікувати та співпрацювати з кращими професіоналами у своїй галузі, заявляти себе у різних напрямах і сферах, соціальних мережах, професійних асоціаціях, телевізійних і медіапросторах, а також реалізовувати себе за межами країни. Зауважила, що у менторстві є дуже важливим співпраця з практиками та людьми, які надихають. Розповіла про регіональні науково-практичні форуми, у т. ч. співпрацю з Державним архівом Хмельницької області у галузі гастрономічної історії Поділля та Волині, нові цікаві кейси та бізнес-ідеї для їх реалізації;

– Катерина Бурдуваліс – директор Державного архіву Хмельницької області – наголосила на необхідності створення Школи, комунікативної підтримки і обміну досвідом. Розповіла про два спільних проєкти з Хмельницькою обласною військовою адміністрацією під керівництвом Володимира Юр’єва, одним із яких є «Гастрономічна історія Поділля та Волині: від родинних рецептів до архівних документів». Доповідач зазначила, що в межах проєкту в процесі комунікації буде створена альманах-книга з рецептами. Запропонувала усім присутнім зробити свій внесок, дослідити автентичні родинні рецепти певного регіону та долучитись до створення цього альманаху. Запросила усіх відвідати Державний архів Хмельницької області і ознайомитись з історичним наповненням фондів, почерпнути енергію історичної складової туризму, пам’яток, найсмачнішої української кухні та традицій нашого краю;

– Ігор Западенко – директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж»;
– Наталія Стрельбіцька – директор туристичної агенції «Ніка-Тур-Вояж», викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ХНУ;
– Леся Бородата – директор туристичного оператора ТОВ «Перлини світу»;
– Сергій Толстіхін – експерт із сільського зеленого туризму, власник сільської зеленої садиби «Дім Мандрівника».




Усі спікери акцентували увагу на перевагах менторства в освіті, зокрема, інтеграції теорії та практики, підтримці молодих фахівців у зростанні, передачі досвіду від експертів.
Після завершення навчання у Школі менторства студенти зможуть розширити свої практичні компетенції в управлінні туризмом та готельно-ресторанним бізнесом, отримати навички комунікації, критичного мислення, вирішення конфліктів, підвищити шанси на працевлаштування та розширення власної мережі професійних контактів.
Запрошуємо усіх до роботи у Школі менторства!
Усім плідної праці!







Department of Public Relations