День Державного прапора України

23 серпня Україна відзначає День Державного прапора, який став уособленням прагнень українського народу до свободи та незалежності, символом єдності, нескореності та гідності нації.

Синьо-жовтий стяг – це символ тисячолітньої традиції українського державотворення.

Картина «Державотворення» та вітрина з прапором Незалежності України, встановлені з нагоди 10-ї річниці Незалежності України, 2001 рік

Перша історична згадка про поєднання синього і жовтого кольору в українській символіці датується 1256 роком – роком заснування Львова. Герб цього міста прикрасив золотий лев на синьому тлі. Таке саме поєднання кольорів можна побачити на прапорах, гербах і нагородах часів козацтва, починаючи з XVIII ст.

Листівка, випущена в м. Броди в 1902 р.

4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, ВРУ офіційно затвердила його Державним прапором України.

Відтоді український прапор піднімали над Еверестом. Він майорів і на зустріч антарктичним вітрам на станції «Академік Вернадський». Літав у космос з Леонідом Каденюком. Пролітав над смарагдовими джунглями Конго в складі миротворчої місії. Починаючи з 1996 року, піднімався на п’єдестал разом з олімпійськими чемпіонами. Стрічками майорів на куртках і рюкзаках протестувальників під час Революції гідності. Нескорено йшов на зустріч солоним вітрам і російським окупантам на тральщику «Черкаси» у Криму. Сьогодні прапор – з нашими військовими на їхніх шевронах, рюкзаках та на позиціях. Вони бережно підписують його своїми позивними на пам’ять. Він майорить над вільними і звільненими містами України. А українці на окупованих територіях чекають, коли він знову з гордістю розвіватиметься у їхніх містах, селищах і селах.

Підкорення Евересту Іриною Галай
Говерла
Фехтувальниця Ольга Харлан із прапором України після командної перемоги на Олімпійських іграх 2024
Наш прапор, наша перемога

В усьому світі синьо-жовтий колір нашого прапора уособлює сміливість, незалежність, демократичні цінності й найкращі чесноти, властиві нашому мужньому українському народові. І це, звичайно, ж колір нашої перемоги, яку впевнено наближають наші Збройні Сили України та усі працівники на фронті і в тилу! І перемога неодмінно буде за Україною!

З Днем Державного прапора України!

Department of Public Relations

(за матеріалами Інституту національної пам’яті)