Гостьова лекція доцента Технічного університету Лібереця (Чехія), заступника декана з міжнародних зв’язків Яна Валтери для здобувачів освіти спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерії»

В умовах глобалізації і швидкого науково-технічного прогресу міжнародна співпраця в освіті набуває все більшого значення. Одним із важливих заходів, спрямованих на зміцнення таких зв’язків, стала гостьова лекція заступника декана з міжнародних зв’язків, доцента Технічного університету Лібереця (Чехія) Яна Валтери, яка відбулася 6 червня 2024 року для здобувачів освіти спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія». Слід зазначити, що гостьова лекція є продовженням багаторічної співпраці між Технічним університетом Лібереця та Хмельницьким національним університетом.

Під час лекції доцент Ян Валтера надав інформацію про Технічний університет Лібереця, наголосивши на його високих стандартах освіти і широких можливостях для студентів та викладачів. Було зосереджено увагу на інноваційних підходах у хімічних технологіях, які впроваджуються в Технічному університеті Лібереця. Особливий акцент було зроблено на використанні нанотехнологій при створенні нових матеріалів і розробці екологічно безпечних виробничих процесів.

Студенти спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» дізналися про новітні дослідження у цій галузі, які включають використання наночастинок для покращення властивостей матеріалів, зниження енергоспоживання та зменшення шкідливих викидів. Одержані знання студенти можуть застосовувати при вивченні навчальних дисциплін «Сучасні технології в галузі», «Загальна хімічна технологія», «Техніко-економічне обґрунтування технологій хімічних виробництв», «Якість сировини та продукції хімічних технологій», «Хімічні технології волокнистих матеріалів», «Основи проектування хімічних виробництв».

Важливою частиною лекції було обговорення питань міжнародної співпраці. Ян Валтера ознайомив з можливостями, які відкриває програма Erasmus+ та інші міжнародні програми обміну для студентів і викладачів. Він підкреслив важливість академічної мобільності для професійного розвитку студентів та науково-педагогічних працівників, адже це дозволяє їм отримати досвід навчання в іншій країні, розширити свої знання та навички.

Дана практика не тільки розширює освітні горизонти, але й відіграє ключову роль у процесі інтернаціоналізації навчання, сприяючи інтеграції до світової наукової спільноти. Такі заходи допомагають студентам отримати доступ до сучасних знань і технологій, обмінюватися досвідом з фахівцями з різних країн, що є важливим для їхнього професійного та академічного розвитку.

Department of Chemistry and Chemical Engineering