Участь молодих науковців ХНУ у Всеукраїнському форумі з міжнародною участю «Наука для молоді-2024»

Представник Наукового товариства студентів та молодих вчених (НТСМВ) ХНУ від факультету здоровʼя, психології, фізичної культури та спорту, доцент кафедри психології та педагогіки Дарія Карпова 23 травня 2024 року брала участь у Всеукраїнському форумі з міжнародною участю «Наука для молоді-2024». Захід організовано Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів, молодих учених і спеціалістів НУ «Запорізька політехніка» у партнерстві з Радою молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України.

У програмі форуму виступали представники наукової спільноти з України, Польщі та Великої Британії, присвячені підтримці наукової діяльності молодих учених у європейських та вітчизняних університетах.

З вітальним словом виступали: Віктор Грешта, ректор НУ «Запорізька політехніка»; Олеся Ващук, голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, голова Офісу підтримки молодого вченого; Анастасія Зеркаль, асоційована членкиня, регіональна координаторка Запорозького регіону в Раді молодих учених при Міністерстві освіти і науки України; Сергій Леощенко, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів, молодих учених і спеціалістів НУ «Запорізька політехніка».

Першим спікером форуму була Олеся Ващук – голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, голова Офісу підтримки вченого, яка розкрила тему «Портфоліо молодого вченого: навички та компетентності». Спікерка наголосила на основних компетентностей молодих вчених, а саме: освіта, наукові стажування, публікації у наукових журналах, матеріали конференції та монографії, наукові дослідження, міжнародний досвід (співпраця з іншомовними колегами), розвиток софт скілс (комунікативні якості, організаційні та лідерські) та обов’язковий навик молодого вченого – знання англійської мови.

Тему «Роль студентської науки у розвитку потенціалу українських наукових шкіл» висвітлив проректор з науково-педагогічної та навчально-виховної роботи НТУ «Дніпровська політехніка», доктор геологічних наук, доцент Ігор Нікітенко.

З учасниками наукового форуму поділився своїми інсайтами щодо підтримки діяльності молодих вчених – проректор з розвитку та ділового співробітництва Університету Марії Кюрі-Склодовської (Польща), начальник відділу інформаційного та матеріально-технічного забезпечення Zbigniew Pastuszak (тема доповіді: Європейський досвід підтримки та мотивації молодих учених до створення дослідницьких проєктів). Спікер зазначив, що підтримка молодим вчених від Університету Марії Кюрі-Склодовської, полягає у проведені воркшопів, семінарів щодо написання публікацій за кордоном, академічна мобільність, літня школа (підштовхують молодих науковців, щоб навчалися в школах, розвивали свої навики спілкування, обмінювалися думками, а також щоб могли навчитися працювати в дослідницьких проєктах). Польська фундація науки надають стипендії, фінансування вченим відповідно до інтересу і можливостей, гранти (польська програма академічного обміну) тощо.

Wendy Sadler, старша викладачка наукової комунікації у Школі фізики та астрономії Кардіффського університету (Велика Британія), засновниця соціального підприємства «Science Made Simple», виступила з доповіддю «Наукова комунікація: чому це важливо та як представити свою думку нецільовій аудиторії» На її думку, найкращий спосіб показати науку – це її візуалізувати. Наука – це не страшно, це захоплююче шоу. Науку потрібно зробити знайомою, показала експеримент з келихом води. Також вона їздить разом зі своєю командою та демонструє наукове шоу, де оживляють музику, експерименти з оркестром.

Сергій Веретюк, керівник Noosphere Engineering School, фахівець з питань технологічних розривів та інфляції знань, виступив з темою «Можливості для реалізації інженерних наукових проєктів у процесах інтеграції до європейського освітнього простору». Підкреслив, що наука це цікаво, це обмін інформацією і є важливим елементом в наукових проектах.

Сергій Леощенко, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів, молодих учених і спеціалістів НУ «Запорізька політехніка». виступив з темою «Написання грантових заявок для розробки та реалізації наукових та/або інноваційних проєктів», поділився алгоритмом щодо написання грантових заявок. 

Ігор Шевченко, заступник начальника відділу аналізу інноваційних та патентної інформації, виступив з доповіддю «Європейська мережа підтримки інновацій та вчених, програми інноваційних екосистем та J-1 soft landing програми». Спікер розкрив мету цієї програми – підвищення кваліфікації, щоб покращити можливості працевлаштування людей. Грантова програма реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Бюро з питань гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст програми – Менторство (щомісячний 90-хвилинний менторський круглий стіл, який модерує координатор ENRICH), Soft landing (спеціальна команда підтримки протягом усього запуску вашого проекту та реалізації вашої діяльності в США), Доступ (онлайн-платформа спільноти) та Послуги ЦРМБ (центри розвитку малого бізнесу).

Завершальну тему наукового вебінару «Інноваційна діяльність науковця: можливості та виклики» висвітлила керівниця навчально-інноваційної лабораторії НТЦ Київського академічного університету, кандидатка економічних наук Наталія Гаращенко. Звернула увагу на розробку наукового базису; перевірку технології та розробку бізнес-плану; вихід на ринок та масштабування; подальшу підтримка проєктів, які були профінансовані на попередніх стадіях.

Під час заходу учасники дізналися багато актуальної інформації щодо можливостей розвитку наукової діяльності молодих вчених. А також алгоритми пошуку конкурсів та програм, реалізації грантової діяльності. За підсумками форуму учасники отримали сертифікати.

Scientific society of students and young scientists of KhNU