Інтерв’ю викладача кафедри хімії та хімічної інженерії, доктора філософії в галузі екології Анни Магдійчук про технології збереження довкілля та раціональне використання ресурсів

Екологічність та сталий розвиток є однією з ключових цілей сучасного суспільства. На кафедрі хімії та хімічної інженерії активно сприяють його досягненню через дослідження, інновації та навчання. Однією з важливих ініціатив у цьому напрямку є популяризація та підтримка раціонального використання речей, зокрема, багаторазових пляшок, які мають значний позитивний вплив на збереження довкілля та раціональне використання ресурсів.

У сучасному світі, де піклування про екологічний стан планети стає дедалі актуальнішим, вибір між одноразовими та багаторазовими пляшками набуває великого значення. Щодня мільйони одноразових пластикових пляшок потрапляють на звалища або у водойми, спричиняючи величезну шкоду довкіллю. Перехід на багаторазові пляшки може стати одним із ефективних способів боротьби із цим глобальним викликом.

Хімічні технології та інженерія відіграють ключову роль у розробці та виробництві багаторазових пляшок. Під час вивчення освітньої програми 161 Хімічні технології та інженерія здобувачі освіти здобувають необхідні знання і технології, які дозволяють створювати безпечні, екологічні та довговічні матеріали для багаторазового використання.

На початку травня 2024 року на кафедру хімії та хімічної інженерії завітало місцеве телебачення для обговорення особливостей використання багаторазових пляшок, які є важливим аспектом сталого розвитку та охорони навколишнього середовища.

Під час інтерв’ю викладач кафедри хімії та хімічної інженерії, доктор філософії в галузі екології Анна Магдійчук акцентувала увагу на ключових перевагах використання багаторазових пляшок, а саме щодо зменшення кількості відходів, ощадливого використання ресурсів та підтримки здорового способу життя. А також розповіла про те, як на кафедрі хімії та хімічної інженерії інтегрують ці питання у навчальний процес при вивченні дисциплін “Екологічна стандартизація та сертифікація”, “Основи ресурсо- та енергозбереження”, “Технології виробництва і переробки полімерів”, “Зелена хімія”, “Екологічний аудит та менеджмент в хімічних технологіях” та ін.

Слід зазначити, що на кафедрі хімії та хімічної інженерії надає студентам знання і навички, необхідні для розуміння та розробки екологічних завдань. Особлива увага приділяється питанням екологічної безпеки, сталого розвитку та інноваційних технологій. Здобувачі освіти спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія вивчають принципи зеленої хімії, методи створення екологічно чистих матеріалів та технології їх переробки.

Перехід на використання багаторазових пляшок замість одноразових – це простий, але ефективний спосіб зменшити негативний вплив на довкілля, заощадити кошти та підтримати власне здоров’я. Кожен з нас може зробити свій внесок у збереження планети, обравши екологічно чисті альтернативи у повсякденному житті. Детальніше в сюжеті 1 Подільський

Department of Chemistry and Chemical Engineering