18 травня – День випускника

18 травня 2024 року в Хмельницькому національному університеті пройшла щорічна важлива і урочиста подія «День випускника». Це особливий захід, який поєднує покоління випускників, повертає нас до тих миттєвостей, які хочеться зберегти в пам’яті. У цей день випускники згадують яскраві моменти студентського життя, своїх друзів і одногрупників, викладачів і наставників, які передавали знання, мудрість, досвід, навчали та виховували.

До рідного навчального закладу завітали випускники різних років випуску Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування, Хмельницького технологічного інституту, Технологічного університету Поділля, Хмельницького державного університету, Хмельницького національного університету. Організував зустріч і зібрав у стінах університету випускників Центр кар’єри ХНУ спільно із Асоціацією випускників навчального закладу. Розпочалася зустріч з реєстрації учасників та невимушеного спілкування, овіяного атмосферою довіри, теплоти і вдячності. У холі актової зали усі гості змогли ознайомитися із розміщеними на виставці експонатами. Ця своєрідна звіт-візитівка теперішнього покоління перед попереднім є результатом творчої і наукової роботи студентів, викладачів і співробітників нашого університету.

Урочиста частина заходу розпочалася із демонстрації фільму про історію і розвиток Хмельницького національного університету. На екрані промайнули кадри минулорічних зустрічей випускників зі спогадами про успіхи і невдачі, перше кохання та дружбу. Присутніх вітали музичними композиціями творчі колективи Центру культури та естетичного виховання студентів. Керівник центру – Ірина Кондратюк, яка є також випускницею університету, разом із колегами створила теплу, душевну і позитивну атмосферу для усіх учасників. На жаль, зараз Україна переживає складні часи: випускники, співробітники та викладачі зі зброєю в руках захищають Батьківщину. Хвилиною мовчання та Гімном України присутні вшанували пам’ять тих, кого забрала війна.

Теплі слова випускникам з боку адміністрації університету прозвучали від проректора з науково-педагогічної роботи – Миколи Антоновича Йохни. Від усього багатотисячного колективу університету він привітав присутніх. Закцентував, що головним досягненнями університету є і залишаються його випускники, яких за 62 роки випустили більше 73 тисяч. Серед них є відомі і впізнаванні люди: керівники підприємств, установ і організацій, політики, депутати і мери міст, провідні фахівці. Випускники університету успішно працюють в Україні і за кордоном. Вітальні і теплі слова від них надходять з усіх куточків світу: США, Австралії, Індії, Китаю, багатьох Європейських країн і країн Сходу. Проректор зауважив, що 75 % професорсько-викладацького складу університету – також є його випускниками. Випускниками університету є і ректор, і проректори, і декани, що не полишили свою альма-матер і продовжили успішну працю управлінців попередніх поколінь. Микола Антонович поділився інформацією про здобутки університету, відмітив позитивні зміни. Він подякував випускникам за підтримку тісних зв’язків із університетом і закликав випускників, що є керівниками підприємств і організацій до продовження активної співпраці щодо працевлаштування випускників, до передачі досвіду молодому поколінню, практичного супроводу навчального процесу, розробки і вдосконалення освітньо-професійних і освітньо-наукових програм. На завершення він побажав усім миру, міцного здоров’я, щастя, успіхів, подальших досягнень у професійному зростанні. Висловив глибоку подяку усім, хто захищає і дає змогу працювати і навчатися.

Вітали рідну альма-матер також випускники минули років: народний депутат Верховної Ради Сергій Володимирович Манзій (випускник факультету економіки та управління); директор державного підприємства «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» (м. Кам’янець-Подільський), член наглядової ради університету Сергій Анатолійович Франчук. Від імені випускників слово узяв доцент ХНУ, незмінний керівник СТЕМУ «Юмодес», відмінник освіти та подільський літератор Микола Васильович Лук’янюк (випускник факультету інженерної механіки). Він задекламував вірші із власної літературної збірки «Я вірю, що настане днина», теплими словами згадав роки навчання і висловив слова щирої вдячності адміністрації за організацію зустрічі.

Невимушену атмосферу спілкування доповнили виступи артистів театру пісні «Сузір’я»: Вікторія Шара (пісня «Колискова»), Карина Глиненко (пісня «Де ти, ти є»), Оксана Глобчаста і Вікторія Шара («Хто ти»), а також учасники народного ансамблю танцю «Юність Поділля (танець «Привітальний», «Танцюй зі мною», «Яків: ти ж мене підманула», «Козак від’їжджає»). Вела зустріч – артистка театру-студії «Парадиз» Вікторія Орешнюк.

З вітальними словами від деканів та заступників деканів факультетів до випускників звернулася декан факультету технологій і дизайну Тетяна Володимирівна Іванішена. Вона побажала здоров’я, зберегти пам’ять про студентські роки, своїх друзів, рідну альма-матер і якнайшвидшої Перемоги. Приєдналися до вітань декан факультету інженерії, транспорту та архітектури Віктор Петрович Олександренко; декан факультету економіки і управління Віталій Леонідович Карпенко; декан гуманітарно-педагогічного факультету Людмила Леонідівна Станіславова; декан факультету інформаційних технологій Олег Станіславович Савенко; декан управління, адміністрування та туризму Євгеній Миколайович Рудніченко, декан факультету здоров’я, психології, фізичної культури та спорту Євген Олександрович Павлюк; заступник декана факультету міжнародних відносин Юрій Сергійович Мудрик.

Після завершення урочистої частини зустріч продовжилася у камерному форматі. Випускники спілкувалися з деканами та викладачами університету, знову переживали хвилюючі моменти та згадували приємні історії, з ностальгією відвідували місця своєї юності – студентське містечко, приміщення університету, які з роками стали тільки кращими. Вони ділилися мріями і планами на майбутнє, пропозиціями та ідеями щодо розвитку університету. Це був спільний погляд не тільки у минуле, але й у майбутнє.

Дорогі випускники, ми вітаємо вас! Пишаємося кожним, адже саме ви – наше сьогодення та майбутнє, ви – наша гордість! Ми цінуємо вас, незважаючи на досягнення і регалії, та завжди раді бачити кожного у станах нашого університету. Ми радіємо, що кожен із вас знайшов своє місце у житті і ми стали його невід’ємною частинкою. Бажаємо вам і вашим родинам миру, здоров’я, добробуту, щастя та нових звершень. Хочеться сподіватися, що кожен випускник залишить в своїй душі теплий спогад про цей день, віримо, що наступна зустріч подарує ще більше нових, позитивних вражень. Дякуємо, дорогі випускники, що ви не забуваєте свій Хмельницький національний університет!

Ми єдині у нашій вірі, що все зміниться на краще. Чекаємо вас, дорогі друзі, вже під мирним українським небом!

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ