Просвітницька зустріч з представниками Хмельницького міськрайонного відділу Державної установи «Центр пробації»

19 березня 2019 року кафедрою соціальної роботи і соціальної педагогіки була організована просвітницька зустріч з представниками Хмельницького міськрайонного відділу Державної установи «Центр пробації» – старшим інспектором Гурним О.В. та інспектором Коржіньовською Л.С. Активну участь у бесіді взяли студенти четвертого курсу спеціальностей «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота», які виявили вагомий інтерес до вивчення дисципліни «Соціальний супровід звільнених з місць позбавлення волі» (викладач – Попик Ю.В.) та бажання розглянути практичний досвід роботи з даною категорією клієнтів.

У рамках цієї зустрічі були висвітлені основні концепції пробації як системи наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються до засудженого за рішенням суду та відповідно до Закону України «Про пробацію» (від 5.02.2015). Фахівцями були окреслені види кримінальних покарань, що не пов’язані з позбавленням волі та особливості розробки та впровадження пробаційної програми за умов євроінтеграційного руху в Україні.

Також представники місцевої філії Державної установи «Центр пробації» зазначили про існування різновидів системи пробації. Так, інспектор Коржіньовська Л.І. ознайомила присутніх із досудовою та наглядовою пробаціями, а старший інспектор Гурний О.В. – із пенітенціарною пробацією. Вони навели приклади реалізації цих систем у сучасному кримінально-виконавчому процесі.

Цікавою була дискусія щодо роботи психолога в центрі пробації. Студенти групи СР-15 цікавилися можливістю психологічного розвантаження для працівників центру, а студенти груп СП-15-1 та СП-15-2 – аспектами корекційно-виховної роботи з неповнолітніми засудженими.

Підсумком цієї зустрічі стала пропозиція внесення волонтерської роботи в центрі пробації як окремої навчальної практики для студентів кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю з Хмельницьким міськрайонним відділом Державної установи «Центр пробації», адже така можливість дає студентам перспективу пізнати себе в іще одному напрямку своєї майбутньої роботи!

Студентка групи СП-15-1,
Марія Клопотюк

26.03.2019