Професор ХНУ Ярослав Тимофійович Кіницький відзначив 80-річний ювілей

Цього року український вчений у галузі теорії механізмів і машин, відмінник освіти України, доктор технічних наук, заслужений професор Хмельницького національного університету Ярослав Тимофійович Кіницький святкує свій 80-річний ювілей.

Народився Ярослав Тимофійович 9 лютого 1939 року в с. Раково Старосамбірського району Львівської області в сім’ї сільського писаря. У 1961 році з відзнакою закінчив механічний факультет Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова за спеціальністю «Поліграфічні машини». Працював у м. Казань (майстром, конструктором комбінату друку) та у м. Львів (інженером-конструктором заводу автонавантажувачів). Із 1963 року викладає в м. Хмельницькому у тодішньому загальнотехнічному факультеті Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова, а сьогодні – Хмельницькому національному університеті. Працював на посадах асистента, старшого викладача, доцента, професора. 36 років Ярослав Тимофійович очолює кафедру галузевого машинобудування та агроінженерії (раніше кафедра деталей машин і теорії механізмів і машин). У 1971 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук, а у 1994 році – доктора наук.

Є автором або співавтором понад 180 наукових і науково-методичних робіт, зокрема 4 підручників, 7 навчальних посібників, 3 монографій, 11 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Під його керівництвом виконана велика кількість науково-дослідних робіт як за державним замовленням, так і на госпдоговірних засадах, підготовлено та захищено 1 докторська та 2 кандидатські дисертації. Розробки Кіницького Я. Т. широко використовуються у закладах вищої освіти України.

Ярослав Тимофійович користується заслуженим авторитетом у колективі університету та наукових колах України. За ініціативи та участю професора Кіницького на кафедрі створені оригінальні кабінети деталей машин і підйомно-транспортних машин, лабораторії теорії механізмів і машин, які не мають аналогів у інших ЗВО України. Йому належить низка науково-методичних розробок та методика щорічного рейтингового оцінювання роботи науково-педагогічних працівників університету.

Ярослав Тимофійович є членом спеціалізованої вченої ради по захисту докторських і кандидатських дисертацій в університеті та 15 років був членом такої ради при Національному університеті «Львівська політехніка», Міжнародної федерації з ТММ та Національного комітету з машинознавства. Нагороджений нагрудним знаком МВССО СРСР за високі показники в роботі вищої школи, має звання «Відмінник народної освіти України», лауреат премії МОН України за навчально-методичну роботу та обласної премії за наукову роботу. За значні заслуги у педагогічній, науковій, науково-методичній, організаційно-адміністративній та громадській роботі йому присвоєне почесне звання «Заслужений професор університету». У 2008 році Ярослав Тимофійович визнаний Людиною року Хмельницького регіону в номінації «Науковець», а в 2009 році занесений на обласну Дошку пошани.

11 лютого 2019 року на засіданні ректорату ХНУ ректор та керівництво університету привітали Ярослава Тимофійовича із 80-річчям та побажали міцного здоров’я, щастя та реалізації усіх ідей. Увесь колектив Хмельницького національного університету приєднується до теплих привітань та зичить бадьорості духу, творчого довголіття та нових досягнень на науковій ниві!

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ