Наукове міжнародне стажування і підвищення кваліфікації викладачів Хмельницького національного університету

У відповідності до наказу ректора 7-КП від 05.01.2018 група викладачів Хмельницького національного університету у складі: Бойка Ю.М. (начальника НДЧ, професора кафедри телекомунікацій та радіотехніки), Савенка О.С. (декана ФПКТС, професора кафедри комп’ютерної інженерії та системного програмування), Мартинюка В.В. (завідувача кафедри телекомунікацій та комп’ютерно-інтегрованих технологій), Дихи О.В. (завідувача кафедри зносостійкості і надійності машин) з 5.02.2018 по 12.02.2018 р. пройшли програму підвищення кваліфікації для викладачів вищих навчальних закладів у UTP Університеті Технологічно-Природничому м. Бидгощ (Польша).

По програмі підвищення кваліфікації яка включала 3 модулі: Acquisition of vibration signals, Analysis and processing, Visualization of the analysis results заняття поводили провідні науково-педагогічні співробітники UTP University of Science and Technology (Bydgoszcz, Poland). На факультеті інженерної механіки професори Tomasz Kałaczyński і Маrcin Lukasiewicz провели лекції та практичні заняття по застосуванню діагностичного обладнання, вимірювального обладнання та програмного забезпечення для оцінювання вібростійкості механічних і електронних систем.

Корисною виявилась доповідь директора регіонального центру інновацій і трансферу технологій доктора Adama Mrozinski, який поділився досвідом щодо обслуговування та керування обладнанням сонячної електростанції яка, подібно як і у Хмельницькому національному університеті, збудована на дахах UTP Університеті Технологічно-Природничому м. Бидгощ. В ході доповіді Adama Mrozinski викладачам ХНУ був представлений контрольний пункт збору і оброблення інформації з сонячних модулів, дані рекомендації щодо підвищення ефективності використання об’єктів сонячної енергетики, намічені можливі спільні із науковцями ХНУ напрямки співпраці в області інженерії відновлювальних джерел енергії.

В рамках третього модуля були проведені заняття на факультеті телекомунікацій, інформатики і електротехніки UTP University of Science and Technology (Bydgoszcz, Poland).

Особлива увага була спрямована на методи, засоби обробки сигналів, оцінювання спектральних характеристик сигналів, методам і технологіям передачі інформації.

В лабораторії волоконно-оптичних телекомунікаційних систем та засобів увага була зосереджена на функціонуванні апаратури технології SDH, були розглянуті синхронні транспортні модулі різних рівнів STM, досліджені методи синхронізації та інкапсуляції обладнання багатоканального ущільнення сигналів сучасних телекомунікаційних мереж. Були опрацьовані методи і засоби контролю втрат у одномодових та багатомодових волоконно-оптичних світловодах різної конструкції з допомогою рефлектометричного обладнання, оптичних тестерів, обладнання зварювання відрізків оптичних світловодів.

В лабораторії телеінформатики викладачі отримали інформацію щодо сучасних обладнання телеметричних систем, програмних засобів синтезу та обробки цифрових сигналів, засобів імітаційного моделювання телекомунікаційних систем різної складності.

В ході офіційних зустрічей, зокрема з керівництвом університету в особі заступника декана механічного факультету професора Janusza Musila, були обговорені важливі питання співпраці Хмельницького національного університету і UTP University of Science and Technology (Bydgoszcz, Poland) на шляху реалізації проектів Horizon 2020, проектів подвійного диплому, науковому обміну ідеями і досягненнями в рамках спільних конференцій і симпозіумів.

На сьогодні UTP University of Science and Technology (Bydgoszcz, Poland) об’єднує сім факультетів на яких працює 1200 працівників, навчається 9000 студентів. Важливим елементом діяльності університету є фінансова і фахова підтримка студентів в рамках різноманітних програм співфінансування Європейським союзом. UTP займає високі місця в рейтингах університетів, зокрема в тих, які оцінюють підготовку до виробничої діяльності і показники працевлаштування випускників, тому досвід співпраці з такими навчальними закладами безперечно є необхідним елементом просування наукових шкіл та досягнень Хмельницького національного університету на шляху до європейського союзу.