Участь науковців ХНУ в роботі міжнародної виставки-форуму інновацій і науково-технічних розробок «INNOVATION MARKET -2107»

З 21 по 24 листопада 2017 року, у відповідності до наказу №160 від 16.11.2017 р. ректора Скиби М.Є., делегація Хмельницького національного університету брала участь в роботі ІІ-ї Міжнародної виставки-форуму «Innovation Market», яка проходила у Міжнародному виставковому центрі м. Київ згідно до розпорядження Кабінет міністрів України від 23 листопада 2016 р. № 864-р.

Ініціатором проведення виставки виступили Міністерство освіти і науки, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Національна академія наук України. Особливість цьогорічної виставки «Innovation Market», полягала в паралельному проведенні китайсько-української наукової виставки технологій та інновацій. На площі понад 2200 кв.м. в Міжнародному виставковому центрі, був організований грандіозний форум інноваційних досягнень, стартап-проектів, україно-китайський круглий стіл та Networking для молодих підприємців, освітньо-наукових установ та навчальних закладів. У форумі українсько-китайського співробітництва, були залучені більше 80 учасників з Китаю. Загалом у виставці прийняли участь представники США, Ізраїлю та інших країн світу.

Рис.1. Урочисте відкриття Міжнародної виставки-форуму «Innovation Market -2017»

Основна мета заходу була спрямована на пошук потенційних споживачів, зацікавлених в технологічному оновленні виробничих процесів з акселераторами інвестиційних проектів, експертами в різних галузях економіки, консультантами у сфері захисту інтелектуальної власності, представниками авторитетних інвестиційно-фінансових установ України та Китаю, з політичними лідерами України. Виставка стала потужним інструментом поєднання можливостей і потреб науки та виробництва в Україні: представлення науково-технічних розробок ВНЗ, НАНУ, галузевих національних академій наук, налагодження контактів з потенційними інвесторами (інвестиційні фонди різної спрямованості, фінансово-промислові групи), отримання допомоги в знаходженні грантів, програм підтримки, програм реалізації рішень, ініціацію необхідних законопроектів.

Під час урочистого відкриття виставки-форуму в якому приймали участь такі офіційні особи: Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бровченко, віце-президент Національної академії наук України, доктор фіз.-мат. наук, професор Антон Наумовець, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, Заступник Міністра науки та технологій Китаю Лі Менг, посол КНР в Україні Ду Вэй, американський вчений і підприємець, третій космічний турист Олсен Грег, було наголошено, що виставка повинна продемонструвати підтримку інноваційного руху від створення нових речей до розробки технологій які модернізують виробництво із продукуванням нових інтелектуальних інструментів керуватимуть процесами соціуму у майбутньому. Розвиток інновацій є нагальною вимогою сьогодення, без задоволення якої неможливий розвиток економіки і суспільства.

Рис.2. Сертифікат участі Хмельницького національного університету у виставці-форумі «Innovation Market -2017»

Особливість цьогорічної виставки-форуму полягає в тому, що в цьому році в рамках виставки була проведена фінальна частини батлу, коли найкращі команди університетів України, яких в цьому році було 26, вступили у бій за право реалізувати свої проекти спільно з топовими українськими та міжнародними компаніями. До кінця жовтня студенти вирішували реальні задачі інноваційних підприємств та місцевих органів влади, а автори найвдаліших проектів бились на справжньому рингу Innovation Market. Призовий фонд такого стартап-конкурсу склав 25000 гривень. Судили поєдинки керівники компаній, сучасні українські інноватори. Переможці крім титулу чемпіона отримали призи та пропозиції втілити свої проекти в життя на реальних підприємствах.

Задача Хмельницького національного університету, підготувати подібний проект на наступну виставку-форум «Innovation Market», з цією метою в університеті Наказом ректора започаткована робота студентського конструкторського (проектно-конструкторського) бюро, робота якого повинна стати каталізатором розвитку нових інноваційних розробок студентської молоді університету.

Помітний інтерес серед вітчизняних та закордонних інвесторів здобули представлені експонати від Хмельницького національного університету рис.3. та 4.

Рис.3. Експозиція Хмельницького національного університету на Міжнародній виставці-форумі «Innovation Market -2107»

Рис. 4. Представлення інноваційної розроби ХНУ заступнику Міністра освіти і науки України Стрісі Максиму Віталійовичу

Хмельницький національний університет був представлений делегацією у складі: Перший проректор ХНУ Войнаренко М.П., начальник науково-дослідної частини ХНУ Бойко Ю.М., президент корпорації інноваційний парк «Подільська височина» к.т.н., доцент кафедри технологій машинобудування Косіюк М.М., завідувач кафедри телекомунікацій та комп’ютерно-інтегрованих технологій, д.т.н., професор Мартинюк В.В., завідувач кафедри рисунку та проектної графіки, к.т.н. доцент Ковтун І.І., к.т.н. доцент кафедри рисунку та проектної графіки Петращук С.А.

В ході роботи виставки від університету були представлені експонати за тематикою: «Енергоефективна університетська сонячна електростанція» автор д.т.н., професор, зав. кафедри телекомунікацій та комп’ютерно-інтегрованих технологій Мартинюк В.В.; «Технологія неруйнівного діагностування і прогнозування міцності та герметичності корпусів електронних модулів» автор к.т.н, доцент зав. кафедри рисунку та проектної графіки Ковтун І.І. Крім того були представлені експонати за тематикою: Іонне азотування в безводневих середовищах. Стенд з виробами за новітньою технологією. Зразки виробів отриманих за запропонованою технологією, науковий керівник Каплун В.Г.; «Сучасні композиційні матеріали широкого впровадження», науковий керівник Кириченко Л.М.

Високу оцінку інноваційних розробок Хмельницького національного університету дали заступник Міністра освіти і науки України Стріха Максим Віталійович та директор департаменту науково-технічного розвитку МОН України Чеберкус Дмитро Вікторович які особисто відвідали експозицію університету, рис. 5, 6.

Рис.5. Експозицію Хмельницького національного університету на Міжнародній виставці-форумі «Innovation Market -2107» відвідав директор департаменту науково-технічного розвитку МОН України Чеберкус Дмитро Вікторович

Рис.6. Експозицію Хмельницького національного університету на Міжнародній виставці-форумі «Innovation Market -2107» відвідав заступник Міністра освіти і науки України Стріха Максим Віталійович

В ході представлення експозиції, представникам МОН була презентовані розроблені в Хмельницькому національному університеті інноваційні ідеї щодо енергозберігаючих технологій, нових композиційних матеріалів, технології переробки ріпакової олії, технологія контролю та діагностики міцності та герметичності корпусів електронних пристроїв які працюють в умовах дії дестабілізуючих факторів і інші розробки.

Важливий етап роботи виставки-форуму – встановлення контактів з потенційними закордонними інвесторами. Цього річна виставка відзначена чисельною участю представників з Китаю. Слід відмітити, що експозицію Хмельницького національного університету в супроводі Заступника Міністра освіти і науки України відвідала китайська делегації на чолі з заступником Міністра науки та технологій Китаю Лі Менг, рис. 7.

Рис.7. Робоча зустріч представників китайської делегації та заступником Міністра освіти і науки України Стріхою М.В. із представниками Хмельницького національного університету

Значну зацікавленість у фінансуванні розробок Хмельницького національного університету виразили представники XIANCHU ENERGY DEVELOPMENT GROUP та «Чжецзянської Технічної Компанії, ТОВ «Golden Egg», а саме пан Xing Hongchuan і Yan Xu які високо оцінили запропоновані Хмельницьким національним університетом розробки в галузі ефективної сонячної енергетики, рис. 8.

Рис.8. Робоча зустріч з представниками компанії XIANCHU ENERGY DEVELOPMENT GROUP та президентом ДП «Абпланалп Україна» представником Haas factory outlet – Ukraine Миколою Скрипником

Участь у такому масштабному заході як виставка-форум «Innovation Market», це величезна можливість для розвитку інновацій та ознайомлення з найкращім іноземним досвідом, шанс для молодих фахівців, авторів інноваційних ідей, для старту кар’єри і отримання сучасних інструментів для власного розвитку.

Інформація НДЧ ХНУ