Кафедра екології провела науково-практичний семінар «Природоохоронні території як об’єкт дослідження та екологічного виховання»

Мета заходу – пошук інноваційних підходів щодо теоретичного та практичного навчання студентів-екологів із використанням потенціалу об’єктів природно-заповідного фонду. Перебування студентів у природно-заповідному об’єкті, ознайомлення з екологічними стежками, лекції-екскурсії, лекції-пленери, ландшафтно-екологічна практика, заняття «на природі» або в режимі віртуальної подорожі є ефективними інноваційними освітніми продуктами у галузі екологічного навчання, виховання і просвітницької діяльності.

Семінар проходив на території природного заповідника «Медобори», який розташований на теренах Подільських Товтр – одного з найкрасивіших ландшафтів Поділля.

Гряда Подільських Товтр простягається з північного заходу на південний схід від с. Підкамінь Львівської області, через Тернопільщину, Хмельниччину аж до Румунії. Товтри є унікальним геолого-геоморфологічним та палеогеографічним феноменом національного і міжнародного значення. Особливо цінною та цікавою ділянкою є частина Товтр, що охороняється у межах природного заповідника «Медобори», створеного у 1990 році. Тут представлені найтиповіші для Товтрової рифової гряди форми рельєфу – головне пасмо та групи бічних форм Товтр із скам’янілими рештками організмів Баденського і Сарматського морів, що збереглися у вапняках в прижиттєвому положенні. Ця частина пасма найбільш монолітна та заліснена, а за багатство медоносних рослин названа Медоборами.

В рамках семінару учасники здійснили пішу прогулянку екологічною стежкою «До пущі відлюдника», довжина якої становить 5,6 км. Прокладена в лісовому масиві Краснянського лісництва в околицях мальовничого села Крутилів (неподалік містечка Сатанів), де до сьогоднішнього дня зберігся один з давніх видів діяльності – випалювання вапна в примітивних печах (вапнярках). Тут знаходять сліди кам’яного, залізного та пізніших періодів існування людства.

Печера Відлюдника – рукотворна печера у скелі, яку здавна облюбували “відлюдники”, влаштувавши тут аскетичне житло. Відомості про життя останнього датуються початком ХХ ст. Сьогодні тут обладнана каплиця.

Маршрут закінчується на берегах річки Збруч, яка по всій довжині є межею між Тернопільською і Хмельницькою областями. Тут ріка глибоким каньйоном врізається в Медоборське пасмо, розтинає його навпіл.

Матеріал підготовлено з використанням інформації
сайту http://www.medobory-reserve.te.ua.