НА ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – ЧЕРГОВИЙ РЕКОРД

18 травня у Хмельницькому відбувся перегляд фільму просто неба. Дійство організувала Студентська рада Хмельницького національного університету.

У Хмельницькому фільм під відкритим небом демонструється не вперше. Цього разу захід був приурочений до Дня вишиванки. Фільм обирали спільними зусиллями разом із глядачами. У соціальних мережах за допомогою опитування визначили кінострічку. Найбільшої кількості голосів набрав канадський художній фільм режисера Джорджа Менделюка – «Гіркі Жнива». Фільм про історію кохання в розпал українського Голодомору 1932—1933 років є першою англомовною художньою кінокартиною про Голодомор та ідентичність України.

Перегляд патріотичного фільму став особливим. Власне, під час самого показу зафіксували рекорд України – це найчисельніший перегляд фільму під відкритим небом у вишиванках. На перегляд фільму просто неба прийшли ледь не тисяча містян. Щоправда, у вишиванках – тільки три сотні. Саме вони стали частинкою рекорду України. На перегляді фільму також були присутні: заступник Міського голови – Гончарук Володимир Володимирович, перший проректор Хмельницького національного університету – Войнаренко Михайло Петрович та проректор з адміністративно-господарської роботи та виробничого навчання Хмельницького національного університету – Фомов Анатолій Дмитрович.

Тема голодомору бентежить серця навіть ситих та задоволених життям людей сьогодення. Ми часто зустрічаємо цю тему у творах української літератури. Ми жахаємось страшних та шокуючих подробиць життя тогочасних українців. На сторінках новел, оповідей та романів ніби оживають усі жахіття того часу.

Цей період в житті та історії України є справжньою перевіркою на людяність. На долю людей випало неабияке випробування, битва не на життя, а на смерть. Ми можемо лише зробити свої висновки та усіма силами не допустити подібних явищ у майбутньому. Ми ні в якому разі не маємо забувати про ці страшні події початку ХХ століття, коли цілі сім’ї вимирали в селах від того, що їм нічого було їсти.

Саме на День вишиванки цей фільм дійсно є актуальним. Він підкреслює єдність українського народу та любов до неньки України. Ми вже неодноразово переконуємося, що український народ сильний, витривалий, колоритний, щирий та талановитий. Хоч немало випало нещастя на нього, він живе і продовжує своє існування, адже тільки люди, які мають український дух, дійсно міцні душею.

Місто Хмельницький можна сміливо назвати найрекорднішим, адже минулого року представники Книги рекордів України приїздили фіксувати аж чотири рекорди. І на цьогорічному перегляді фільму був присутній представник національного проекту «Книга рекордів України» – Олександр Шустерук. Тож у Хмельницького рекорд за рекордом. Маємо надію, що це не кінець.

Перегляд фільму пройшов на високу рівні. А все завдяки зусиллям команди Студентської ради та неабиякого сприяння керівництва Хмельницького національного університету. Це ті люди, які дійсно дбають про невмирущість української нації, відродження українських традицій та створення сучасного молодого суспільства.

Також під час перегляду фільму просто неба у вишиванках відбувся благодійний збір коштів на лікування сина старшого лаборанта кафедри ЗНМ факультету інженерної механіки – Восковенка Івана. Сума, що вкотре перерахована на лікування, – 1 157 грн. Організатори дякують усім, за вашу небайдужість!

Дорогі друзі, пам’ятаймо що ми незламна нація. Вишиванка це не тільки національний одяг, а щось більше. Це символ приналежності до роду та нації, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється українець у багатомірному та багатогранному світі. Ми – частина великого та могутнього українського народу і цим потрібно пишатися!

Автор: Яніна ШВЕД
Фото: Вікторія СЕРГІЄВА
Student Council
of Khmelnytskyi National University