Зустріч роботодавців з науковцями Хмельницького національного університету

28 березня у стінах Хмельницького національного університету відбулась зустріч на тему «Освіта, наука, виробництво – шляхи інтеграції», учасниками якої були представники підприємств України, завідувачі кафедр та викладачі ХНУ.

Зустріч передбачала ознайомлення роботодавців із експонатами виставки «Наука і виробництво», відвідування Навчально-технічного центру HTEC, Центру SolidWorks та музею університету, виступи учасників та дискусію.

У вступному слові ректор Хмельницького національного університету, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент АПН України Скиба М. Є. наголосив, що вища школа має тісно співпрацювати з підприємствами з метою покращення рівня професійної підготовки майбутніх фахівців, при цьому велику роль відіграє проходження практики з перспективою подальшого працевлаштування.

Перший проектор, проректор з науково-педагогічної та наукової роботи, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Войнаренко М. П. у своєму виступі розповів про технології в наукових дослідженнях Хмельницького національного університету та використання потенціалу навчального закладу для інноваційного розвитку Подільського регіону.

Науковці ХНУ у своїх виступах розповіли про діяльність Подільського наукового фізико-технологічного центру (к. т. н., доцент кафедри машинознавства Лук’янюк М. В.), практику впровадження у навчання системи SolidWorks (к. т. н., доцент кафедри машинознавства Харжевський В. О.), останні наукові розробки кафедр університету: кафедри кібербезпеки та комп’ютерних мереж і систем (завідувач кафедри, д. т. н., професор М’ясіщев О. А.), кафедри телекомунікацій і комп’ютерно-інтегрованих технологій (завідувач кафедри, д. т. н., професор Мартинюк В.В.), кафедри хімії (завідувач кафедри, д. т. н., професор Карван С. А.).

Регіональний представник HAAS Сергій Якуб та провідний інженер Олександр Кулик у своїх виступах говорили про співпрацю ДП «АБПЛАНАЛП УКРАЇНА» і ХНУ у напрямку підготовки сучасних фахівців машинобудівного комплексу України в рамках функціонування навчально-технічного центру HTEC.

Голова Правління регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців у Хмельницькій області Дунець Іван Іванович підкреслив важливість таких зустрічей, які дозволяють ВНЗ презентувати свої наукові розробки, та закликав до системності у співпраці.

В рамках проведення зустрічі відбулась дискусія за такими напрямками:

• Інтеграція вищої освіти, науки і виробництва;

• Сучасний ринок праці і проблеми працевлаштування випускників вищих навчальних закладів;

• Використання потенціалу випускників вищих навчальних закладів – реальний найпотужніший фактор розвитку економіки;

• Економічно-соціальне партнерство роботодавців і вищих навчальних закладів щодо підготовки і працевлаштування випускників;

• Практика студентів та її вплив на працевлаштування випускників;

• Соціальний захист молодих фахівців та забезпечення їх кар’єрного росту.

Заслухавши та обговоривши виступи учасників робочої зустрічі, було ухвалено основні пропозиції та рекомендації, визначені у доповідях та виступах, взяти до відома та керівництва у роботі Хмельницького національного університету та учасників зустрічі, а також продовжити співпрацю між ХНУ та ДК «Укроборонпром» та регіональним відділенням УСПП у Хмельницькій області.