Студентка-філолог ХНУ – переможець соціолінгвістичного конкурсу

У Міжнародний день рідної мови 21 лютого 2017 року на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл за матеріалами соціолінгвістичного конкурсу «Шляхи утвердження державної мови як мови міжнаціонального спілкування в Україні», у якому взяла участь студентка групи ФУМ-13-1 IV курсу гуманітарно-педагогічного факультету Хмельницького національного університету Юлія Довганюк (науковий керівник – канд. філол. наук, доцент кафедри української філології М. М. Гавриш).

У тринадцяти конкурсних дослідженнях студенти розкрили думки представників різних соціальних груп стосовно розуміння ролі української мови як об’єднувального чинника в країні, на окупованій території якої триває війна. Студенти обґрунтували зв’язок ролі державної мови як мови міжнаціонального спілкування та національної безпеки в сучасній Україні.

Наукові роботи студентів оцінювало кваліфіковане журі у складі академіка НАН України І. Юхновського, члена-кореспондента НАН України Р. Гладишевського, проф. С. Пилипчука, проф. П. Гураля, громадського діяча С. Літинського, громадського діяча Р. Матиса, проф. Г. Мацюк, доц. А. Чучвари, канд. філол. наук О. Бутковської та соціолінгвістів з інших університетів України.

Представниця Хмельницького національного університету успішно презентувала результати соціолінгвістичного опитування у м. Хмельницькому, зокрема, респондентами були і викладачі нашого університету; виразно окреслила проблеми утвердження державної мови як мови міжнаціонального спілкування в Україні та запропонувала конкретні рекомендації щодо змін у стратегічному баченні ролі української мови у нашій державі.

Юлія Довганюк здобула третє місце, нагороджена грамотою і премією від представника фірми INNVATION.

Вітаємо молоду дослідницю з науковою перемогою і щиро бажаємо натхненної праці у галузі української соціолінгвістики та нових наукових звершень!

Інформація кафедри української філології