УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ ХНУ В РОБОТІ V-Ї МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

27 жовтня 2016 року за розпорядженням ректора ХНУ Скиби М.Є. делегація Хмельницького національного університету брала участь в роботі V-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Енергоефективний університет», яка проходила у Києві на базі Київського національного університету технологій та дизайну.

В заходах, пов’язаних із урочистим відкриттям та роботою конференції, взяли участь делегації з Польщі, Австрії, Німеччини, представники передових агентств, холдингів та університетів, пов’язаних із розробкою впровадженням і виробництвом енергоефективних технологій та засобів, зокрема таких як: «Polenergia Group», «Improving energy efficiency for climate protection the Austrian klimaaktiv initiative», Науково-дослідний інженерно-технічний центр ПАТ «Київ ЗНДІУП», ТОВ «Aclima», «ITW SYSTEMS», компанія «Intelcity» та інші. Спікером на урочистому відкритті виступив ректор Київського національного університету технологій та дизайну, професор Грищенко Іван Михайлович та проректор з наукової та інноваційної роботи професор Віктор Каплун. У вхідній промові, яку виголосив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, було наголошено, що в умовах інтеграції України в світове співтовариство українське суспільство повинно консолідувати свої зусилля для зайняття достойного місця в ньому. Енергозбереження – це пріоритет технологічного розвитку розвинених держав. Зараз розробляється державна програма «Енергоефективний університет», яка вимагає комплексного підходу розробки стратегії енергозбереження у університетах, енергоощадних програм, підняття питань культури енергоспоживання.

Сертифікати участі представників ХНУ в ході роботи міжнародної конференції «Енергоефективний університет»

В кабінеті ректора Київського національного університету технологій та дизайну Грищенка І.М.

Хмельницький національний університет був представлений делегацією у складі начальника науково-дослідної частини ХНУ Бойко Ю.М., к.е.н., доцента кафедри менеджменту, провідного спеціалісту з енергоменеджменту РІІЦ (регіонального інформаційно-інноваційного центру з енергозбереження) Миколюк О.А. та к.т.н., доцента, докторанта кафедри зносостійкості і надійності машин Каплуна П.В. В ході проведення конференції відбулось ряд заходів, пов’язаних з проблемою впровадження енергоефективних технологій в університетах, зокрема: виставка-презентація науково-інноваційних проектів, на якій були презентовані розробки провідних фірм; відкрита платформа, на якій можна було провести дискусію з провідними спеціалістами в галузі забезпечення енергозберігаючих технологій; презентація графічних робіт студентів-фіналістів конкурсу плакатів на тему енергоефективності «Збережи energy»; урочистий концерт «Енергія мелодії та слова»; також були організовані дискусійні майданчики тощо.

Участь в дискусійні платформі «Енергоефективний університет» та виставці «Збережи energy»

a

б

Секційні засідання: а – виступ проректора з наукової та інноваційної роботи КНУТД Віктора Каплуна; б – виступ провідного спеціаліста енергоменеджменту РІІЦ ХНУ Оксани Миколюк

Доповідь від університету на тему «Застосування енергоефективних технологій у ВНЗ» зробила к.е.н., доцент кафедри менеджменту ХНУ, провідний спеціаліст енергоменеджменту РІІЦ Миколюк О.А. У доповіді були охарактеризовані основні досягнення Хмельницького національного університету в напрямку впровадження гнучких енергозберігаючих технологій. Були підняті питання побудови власної котельні університету, питання, які пов’язані із роботами з утеплення корпусів, заміною віконних склопакетів на металопластикові, оптимізації використання аудиторного навантаження, основні показники та результати отримані від впровадження перерахованих заходів.

Повне та всебічне вирішення завдань із впровадження концепції «Енергоефективний університет» вимагає залучення значних ресурсів, застосування нових технологій на основі технології рекуперації повітря, використання альтернативних джерел енергії для опалення приміщень, застосування смарт-технологій, енергоефективних освітлювальних комплексів тощо. Впровадження концепції «Енергоефективний університет» – одне з пріоритетних завдань для Хмельницького національного університету. Теми та питання щодо впровадження енергозберігаючих технологій в університетах, які булу підтяті в ході дискусійних майданчиків від представників ХНУ та в ході доповіді основних досягнень університету в цьому напрямку, знайшли схвалення та зацікавленість від представників інших навчальних закладів України, вітчизняних та іноземних фірм, ректора Київського національного університету технологій та дизайну професора Грищенка І.М. Ректор КНУТД висловив сподівання на подальшу дружню співпрацю колективу ввіреного йому університету та Хмельницького національного університету на шляху переоснащення наших закладів в напрямку реалізації концепції «Енергоефективний університет».

Інформація НДЧ