ЖУРНАЛІСТСЬКА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ-ФІЛОЛОГІВ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ ТЕЛЕБАЧЕННІ «33 КАНАЛ»

Застосування набутих знань у практичній діяльності – це актуальне питання, яке хвилює не лише студентів, але й їхніх викладачів. Нещодавно за сприяння депутата Хмельницької міської ради Ігоря Мельничука відбулася зустріч завідувача кафедри слов’янської філології Нелі Подлевської, доцента кафедри Інни Горячок з генеральним директором регіонального телебачення «33 канал» Ольгою Марцінко, у ході якої домовлено про журналістську практику студентів-філологів Хмельницького національного університету на «33 каналі».

Студенти 3 та 4 курсу спеціальностей «Філологія. Українська мова і література» і «Філологія. Переклад (польська і російська мови)» зробили перший крок до застосування отриманих знань з журналістики. Використовуючи усі можливості для саморозвитку та професійного зростання, студенти під керівництвом доцента кафедри слов’янської філології Інни Горячок, яка викладає для них усі «журналістські» дисципліни, і з метою здобуття практичного досвіду відвідали регіональне телебачення «33 канал».

Провела екскурсію для майбутніх журналістів заступник керівника комерційного відділу – Леся Рузанова.

Вона розповіла про особливості роботи на телебаченні, про істинне завдання журналіста – бути об’єктивним та все висвітлювати різнобічно, про деякі принципи маркетингу та оголошення комерційного та соціального характерів. Також Леся поділилася секретами з різних життєвих, журналістських ситуацій та відповідала на цікаві запитання студентів. Завдяки їй студенти мали змогу відвідали кімнату озвучування, де стали свідками того, як народжується закадровий голос. Зазирнули у креативний відділ, який своїм інтер’єром одразу виділяється з-поміж інших і є неповторним. Кабінет апаратури вразив своїм розмаїттям камер та фотоапаратів. Навіть вдалося побачити телевізійні касети, на яких раніше зберігався увесь матеріал. Зазирнули в інформаційний відділ, де і народжуються новини, та майже нікого не застали на місці, адже усі журналісти на зйомках: хто в міській, хто в обласній раді, а хто на локаціях. І звичайно ж, фінальна частина підготовки сюжету в ефір – монтаж. Кімната монтажерів оснащена навіть подвійними моніторами, а все для того, щоб вчасно встигнути подати актуальну інформацію в ефір.

Знайомство відбувалося в неформальній та теплій атмосфері, що дало змогу розкритися і студентам, і працівникам телеканалу.

Ще цікавою та приємною несподіванкою було знайомство з оператором телеканалу. Він, з сором’язливим поглядом, демонстрував своє робоче обладнання – камеру.

Потім студенти-філологи мали змогу обрати той відділ телеканалу, у якому вони змогли б найкраще себе реалізувати. Це і комерційний, і монтажний, і розважальний, і інформаційний.

Сформовані команди студентів-стажерів почали активну роботу, переборювали свої страхи та комплекси. Одразу «включалися» в роботу: знімали сюжети, слідкували за прямими ефірами, монтували новини, вели сторінки телеканалу у соціальних мережах із допомогою вже досвідчених працівників. Усі, без винятку, займалися тим, що приносить задоволення.

«Стажування на «33 каналі» принесло мені лише позитивні емоції та враження, – розповідає студентка 4 курсу Яна Одуха. – Я була приємно вражена, потрапивши до команди розважального відділу – молодих, позитивних та креативних людей, які цілком і повністю віддаються своїй справі та випромінюють суцільний позитив. Працювати з такими людьми – просто задоволення. Ведучі постійно ділилися з нами своїм досвідом, допомагали та підтримували у наших починаннях, оператори також давали поради, які ми з радістю брали на замітку. Особливо запам’ятаються наші перші спроби у ролі ведучих під час зйомок опитувань».

«Коли я ішла на практику, дуже боялася, адже все ж таки потрібно правильно застосувати вивчену теорію на практиці. Потрапити на телебачення можна і на декілька хвилин, і на тиждень, але вже навички, які ми здобудемо, залежить від нас самих. На «33 каналі» я познайомилася з багатьма цілеспрямованими і креативними людьми. Я рада, що потрапила саме до розважального відділу, там я дізналася багато нового про діяльність журналістів. Кожен з них завжди нам зауважує, що тут головне наполегливість. Всі люди віддають себе роботі на 100 % і радять це нам. А я готова працювати над собою і далі розвиватися у цій сфері», – говорить студентка 3 курсу Ліана Мільчановська.

«Поспішаючи зранку на «33-ій», це мало бути знайомство з каналом, – згадує студентка 3 курсу Надія Кучерук, – я дуже хвилювалася, адже я ще ніколи не спілкувалася із такими серйозними людьми та думала, що усі вони навряд чи будуть всерйоз сприймати студентів. Але тільки ми переступили поріг студії, як одразу відчули дуже теплу та привітну атмосферу. Я знала, що хочу спробувати себе у розважальному відділі, тому зробити вибір було нескладно. Тут мені дуже подобається, всі дуже творчі та креативні. Загалом я зрозуміла, що хотіла б розвиватися у цьому напрямку. У цьому мені допомогли журналісти «33 каналу»

Цей досвід був незвичайним та корисним для студентів, оскільки вони мали можливість побачити усю «телевізійну кухню» зсередини та вже ближче ознайомитися із професією журналіста на практиці. Адже кожен з нас мріє про якісне працевлаштування за фахом після закінчення університету. Співпраця з «33 каналом» – це гарна можливість для перспективної студентської молоді проявити себе в галузі журналістики. Щиро дякуємо за таку прекрасну нагоду усім працівникам «33 каналу»!

Альона Ковальчук,
студентка групи ФУМ-12-1