1939-1945. Ніколи знову

З нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні для ветеранів, співробітників та студентів Хмельницького національного університету 7 травня відбувся святковий концерт, підготовлений Центром культури та естетичного виховання студентів.

Друга світова війна – це наймасштабніша війна в історії людства, у якій взяла участь 61 країна (80 % населення Землі), а воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. Вона тривала 2194 дні. Подію капітуляції нацистської Німеччини, яка відбулась 8 травня, прийнято вважати символом перемоги над нацизмом. Ця перемога далась страшною і надто дорогою ціною – мільйони загиблих і покалічених доль, рани, що не загоюються й досі…

Під час святкового концерту присутні переглянули відеоролик на тему Другої Світової війни, у якому пролунали добрі слова ветеранам і який змусив задуматись над нашою історією та обізнаністю молодого покоління про ті далекі події. Війна – це найвищий ступінь людської агресії і про неї, на жаль ми знаємо не лише з книжок історії…

З невимовним почуттям болю та душевного щему солісти народного театру пісні «Сузір’я», вокального колективу «Камертон» та заслужений артист України Микола Довгальов виконували пісні, присвячені тим подіям. Хореографічні композиції учасників народного ансамблю танцю «Юність Поділля» були символом скорботи і пекучого болю війни.

Присутні із болем у серці вшанували пам’ять всіх тих, хто поринув у вічність, хто віддав своє життя за нашу свободу!

З вітальним словом звернувся ректор Хмельницького національного університету, професор Микола Скиба. Виражаючи велику шану ветеранам за те, що відстояли нашу державу у боротьбі з нацизмом, він побажав добра, здоров’я, благополуччя та радості у житті.

Це трагедія мільйонів людей. Це пам’ять багатьох поколінь. Це і наша з вами пам’ять про подвиги і страждання, героїзм і трагедії наших предків, які віддали свої життя за мирне небо. Пам’ятаймо про те, якою ціною здобувалась довгоочікувана перемога!

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ