1939-1945. Ніколи знову

З нагоди відзначення Дня пам’яті і примирення та 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні для ветеранів війни та праці університету, викладачів, співробітників і студентів 7 травня відбувся святковий концерт, підготовлений Центром культури та естетичного виховання студентів ХНУ.

Друга світова війна – це наймасштабніша і найкривавіша війна в історії людства, яка тривала 2194 дні. Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн світу. Капітуляцію нацистської Німеччини, яка відбулась 8 травня, вважають символом перемоги над нацизмом. Ця перемога далась страшною і надто дорогою ціною – мільйони загиблих і покалічених доль.

З вітальним словом виступив ректор Хмельницького національного університету, професор Микола Скиба, відзначивши безцінний подвиг ветеранів, які відстояли нашу державу у боротьбі з нацизмом. А також побажав добра, здоров’я, благополуччя та радості у житті. Крім того, він зауважив, що нещодавно відкрито архіви радянських спецслужб, і тепер кожен може знайти інформацію про своїх родичів, їхню участь у Другій світовій війні, здобуті перемоги та місце загибелі.

Під час святкового концерту присутні переглянули відеоролик «Україна між двох вогнів» про участь нашої держави у Другій світової війні. Також пролунали інтерв’ю ув’язнених у концтаборах, які змогли вижити в тих жахливих умовах.

У скорботній хвилині мовчання присутні вшанували пам’ять всіх жертв війни.

Солісти народного театру пісні «Сузір’я», вокального колективу «Камертон» та заслужений артист України Микола Довгальов виконували пісні, присвячені тим подіям. Хореографічні композиції учасників народного ансамблю танцю «Юність Поділля» передали почуття невимовного болю та суму.

Ці дні присвячені пам’яті тих, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ

08.05.2019