Засідання Вченої ради факультету програмування та комп’ютерних і телекомунікаційних систем з питань міжнародної співпраці та розробки освітніх програм

20 лютого 2015 р. відбулось засідання Вченої ради факультету програмування та комп’ютерних і телекомунікаційних систем ХНУ, головними питаннями порядку денного якого були звіти з міжнародної діяльності та грантових проектів кафедри системного програмування та кафедри прикладної математики та соціальної інформатики.

Завідувач кафедри системного програмування д. т. н., професор Поморова О. В. розповіла про проекти, у яких беруть участь викладачі кафедри. З 2007 року кафедра системного програмування у співпраці з українськими та закордонними партнерами успішно виконала чотири проекти TEMPUS. Проекти TEMPUS-MASTAC та TEMPUS-SAFEGUARD сприяли підвищенню рівня знань викладачів та студентів у галузі відмовостійких вбудованих систем та гарантоздатних систем і мереж. Під час виконання цих грантів на базі кафедри було створено центр інноваційної університетсько-промислової кооперації у сфері safeware-інженерії. На облаштування центру у рамках цих TEMPUS проектів було виділено більш як 250 тис. грн. для закупівлі апаратних та програмних засобів.

Ще два проекти програми TEMPUS – IPMASTER та REGENLAW –виконувались кафедрою системного програмування у співпраці з кафедрою права і були присвячені розробленню навчальної програми «Право інтелектуальної власності» для національного консалтингового електронного центру з управління інтелектуальною власністю та міждисциплінарних правових студій з питань енергетики та навколишнього середовища. На даному етапі співпраці кафедра виконує два нових проекти TEMPUS: KTU та SEREIN.

Доцент кафедри прикладної математики та соціальної інформатики к. п. н. Григорук С. С. у своїй доповіді ознайомила присутніх з основними засадами діяльності кафедри ХНУ в рамках таких міжнародних проектів: Сьома рамкова програма «Побудова глобального багатогалузевого цифрового управління і політики формування науково-практичного товариства», «Інформатика та менеджмент: рамки кваліфікації відповідно до вимог Болонського процесу», «Інтегрована інформаційна система управління університетом: впровадження досвіду ЄС в країнах СНД», «Створення та перевірка узгодженості між освітніми програмами і рамками кваліфікацій».

В рамках засідання також обговорювались проблеми розробки освітніх програм і навчальних планів згідно з вимогами Закону України «Про вищу освіту» (доповідач – д. е. н. Григорук П. М.).

Завідувач кафедри прикладної математики та соціальної інформатики д.б.н.,професор Чернишенко С. В. ознайомив присутніх з проектами TEMPUS та Erasmus+, пов’язані з питаннями створення освітніх програм та їх узгодження з рамками кваліфікацій, а також розповів про шляхи адаптації в Україні європейського досвіду проектування освітніх програм.

Наприкінці засідання відбулось обговорення нагальних проблем розробки освітніх програм кафедрами факультету.

Відділ зв’язків з громадськістю ХНУ