І знову майстер-клас Зустріч кафедри технології та конструювання швейних виробів з представниками коледжів

9 листопада кафедра технології та конструювання швейних виробів Хмельницького національного університету знову гостинно відкрила свої двері гостям. На цей раз на нашу кафедру завітали делегації з двох навчальних закладів – Коломийського політехнічного коледжу та Дніпровського державного коледжу технологій та дизайну.

З вітальним словом перед гостями виступила завідувач кафедри, доктор технічних наук, професор Славінська Алла Людвігівна, яка розказала про перспективи, які надає майбутнім студентам навчання за спеціальністю 182 – Технології легкої промисловості.

Гостям було надано ґрунтовну інформацію про факультет технологій і дизайну, умови навчання на кафедрі технології та конструювання швейних виробів, а саме: про можливість та особливості отримання вищої освіти за усіма формами навчання – денною, заочною та дистанційною.

Викладачі кафедри довели до відома умови вступної кампанії 2019 року, висвітлили перспективи майбутнього працевлаштування за здобутою спеціальністю, роздали інформаційні матеріали. Зустріч відбулася у форматі жвавої дискусії, в якій усі присутні проявляли щирий інтерес до навчання на кафедрі технології та конструювання швейних виробів за спеціальністю 182 – Технології легкої промисловості.

Особливу зацікавленість в гостей викликали два майстер-класи: «Особливості проектування авторських колекцій одягу» (куратор к.т.н., доц. Краснюк Л.В.) та «Cучасне швейне обладнання фірми «Jack» (куратор к.т.н., доц. Засорнова І.О.).

Знайомство із напрацюваннями колективу кафедри у напрямку створення колекцій одягу розпочалось з перегляду відеопрезентації, в якій гостей ознайомили із тонкощами творчого процесу роботи із джерелом натхнення, розповіли, що таке стилізація і на прикладах колекцій студентів кафедри показали результати творчої розробки моделей одягу за різними джерелами.

Також гостям були наочно продемонстровані практичні результати студентської роботи – авторські колекції, які приймали участь і стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів молодих дизайнерів одягу:

– колекція «BLOOM» – дипломант міжнародного конкурсу модного одягу «Автограф» (м. Київ, 2018 р.) та призер всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу «Барви Поділля – 2018» (автори: Катерина Туржанська, Юлія Глушко);

– колекція «Animal street style» дипломант міжнародного конкурсу модного одягу «Автограф» (м. Київ, 2018 р.) та всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу «Барви Поділля – 2018» (автори: Оксана Бєдіна, Алла Трач);

– колекція «Еко-колорит» переможець міжнародного конкурсу модного одягу «Автограф» (м. Київ, 2017 р.) та призер всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу «Барви Поділля – 2017» (автори: Марія Матрофайло, Ярослава Гунда);

– колекція «Індивідуальність» – дипломант всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу «Барви Поділля» (автор: Катерина Кравець).

Кафедра ТКШВ тісно співпрацює з провідною компанією «SOFTORG», яка регулярно надає інформацію про новинки на ринку швейного обладнання. В свою чергу викладачі кафедри доносять цю інформацію до студентів та гостей кафедри.

Тому невід’ємною частиною дружніх зустрічей з навчальними закладами є проведення майстер-класу: «Сучасне швейне обладнання фірми «Jack».

Під час проведення майстер-класу гості кафедри мали можливість оцінити переваги роботи на новітньому обладнанні. До таких переваг відносяться:

– максимально низький рівень шуму при роботі на швейних машинах за рахунок наявності прямого приводу (вбудованого серводвигуна);

– регульовані автоматичні функції виконання закріпок на початку та в кінці строчки, обрізання нитки на мінімальну довжину до 3 мм;

– наявність в машинах голосового інтерфейсу;

– можливість роботи в ручному, напівавтоматичному чи автоматичному режимі;

– наявність закритої картерної системи та сухої головки, що забезпечує чистоту змащування машини;

– оснащення додатковими напівавтоматичними функціями тощо.

Учасникам навчального заходу були вручені сертифікати про проходження майстер-класів: «Особливості проектування авторських колекцій одягу» та «Сучасне швейне обладнання фірми «Jack».

Після офіційної частини гості відвідали ботанічний сад Хмельницького національного університету, в якому зібрано більше 1000 видів рослин, в тому числі, і рідкісних, з яких створено різноманітні ландшафтні композиції, кожна з яких має свою символіку та особливості.

Також для гостей було проведено екскурсії в музеї історії Хмельницького національного університету та в музеї історії техніки, де вони з цікавістю ознайомились з численними експонатами, зібраними силами викладачів університету.

Гості пересвідчились, що кафедра ТКШВ володіє прекрасною матеріально-технічною базою і має можливість готувати фахівців швейної галузі на рівні сучасних вимог!

Зустріч закінчилась щирими та теплими словами подяками обох сторін за співпрацю, в якій всі єдині – і майбутні випускники коледжів, які замислюються над вибором вищого навчального закладу, де продовжать свою освіту, і їх педагоги, для яких не байдуже майбутнє своїх учнів, і викладачі кафедри ТКШВ, які розуміють, що саме така співпраця дає можливість підготувати висококваліфікованих фахівців швейної галузі!

к.т.н., доцент Лариса Краснюк;
відповідальна за навчально-наукову лабораторію “Технологій і моди”, к.т.н., доцент Ірина Засорнова