«І ОЖИВЕ СЛАВА УКРАЇНИ» І філологічний студентський перформанс у Хмельницькому національному університеті

Зеленоокий Червень бентежить студентів та викладачів приходом примхливої пані Сесії. І так стає сумно та страшно: заліки та іспити, безсонні ночі та важкі дні…А креативні студенти гуманітарно-педагогічного факультету – українські філологи ФУМ-13-1 та ФУМ-11-1 – ініціювали публічний залік з навчальних дисциплін «Виразне читання» та «Основи літературної творчості»!

Вперше у Хмельницькому національному університеті організовано філологічний студентський перформанс «І оживе слава України» , присвячений 200-річчю з дня народження Пророка України Тараса Шевченка.

Національно-мистецький форум у складні та трагічні для України часи об’єднав щирих патріотів: студентів, викладачів, випускників, бібліотекарів, співробітників Хмельницького національного університету. Найріднішими глядачами були батьки, рідні наших талановитих студентів та маленькі патріоти величної України.

Перед початком культурно-дозвіллєвої програми організатори запропонували форумчанам поставити свої підписи, написати побажання на «глобусі мирних надій».

Вітало студентство гуманітарно-педагогічного факультету декана Людмилу Станіславову, заступників декана – Людмилу Терещенко та Інну Приймак.

Шановними гостями свята навчальних і творчих досягнень студентів-філологів були: проректор з навчально-педагогічної роботи ХНУ Михайло Войнаренко; проректор з міжнародних зв’язків ХНУ, куратор ГПФ Микола Йохна, декан факультету економіки та управління Микола Бондаренко, директор Українсько-польського центру, професор Юрій Шалапко, доцент Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини, голова ДЕК Вікторія Діц.

Підтримати та привітати своїх талановитих студентів з творчою перемогою прийшли куратори груп ФУМ-13-1 та ФУМ-11-1 – доценти кафедр української та слов’янської філології Інна Горячок та Наталія Торчинська.

Урочисту частину національно-патріотичного форуму відкрив завідувач кафедри української філології, доктор філологічних наук, професор Михайло Торчинський, який привітав громаду з українськими народними святами літнього циклу, зазначив, що І філологічний студентський перформанс «І оживе слава України!», у рамках якого проводиться і VII конкурс читців, є фінальним акордом низки цікавих, оригінальних заходів та культурологічних поїздок, організованих кафедрою української філології, кафедрою слов’янської філології, очолюваною доцентом Нелею Подлевською, науковою бібліотекою ХНУ на чолі з директором Оленою Айвазян, і власне студентським літературним театром «Глорія» з нагоди славного 200-річного ювілею з дня народження геніального філософа та митця, щирого патріота України Тараса Шевченка.

Михайло Торчинський висловив сподівання, що І філологічний студентський перформанс «І оживе слава України!» матиме вагоме навчально-виховне та художньо-мистецьке значення. Наголошено, що такі заходи доцільно проводити і надалі, оскільки значення Тараса Шевченка для українського народу важко переоцінити. А найважливіше – усі переконалися у тому, що студенти Хмельницького національного університету є справжніми патріотами, які організували свято єднання задля миру та відродження національних цінностей.

Громада колективно виконала Гімн України.

З привітальним словом до присутніх від себе особисто та від ректора Хмельницького національного університету Миколи Єгоровича Скиби звернувся проректор з науково-педагогічної діяльності, професор Михайло Войнаренко, який зазначив, що для усіх українців немає нічого ріднішого за Україну, символом якої є геніальний Кобзар, його вічне та пророче Слово. Відзначено, що цей захід відрізняється від інших тим, що процеси навчання та виховання поєднуються, і це дає можливість щодо розв’язання проблеми знаходження дотиків навчальної та виховної роботи. Михайло Войнаренко побажав студентам успішного використання здобутих у рідному університеті знань, умінь задля мирного розквіту та добробуту Держави Україна.

У блискучій промові доцента кафедри української філології, ведучої телевізійної програми «Рідна мова» Антоніни Грицевої акцентувалося на феномені душі великого Пророка України, на націотворчій основі філософії життя та творчості Кобзаря. Антоніна Грицева зазначила, що VII конкурс читців, є продовженням славної традиції кафедри української філології, а студенти-конкурсанти групи ФУМ-13-1 мають велику честь вшанувати 200-річний ювілей Тараса Шевченка Живим Словом. Промовець побажала студентам-філологам бути гідними послідовниками генія України, а також плекати творче натхнення та любов до художнього слова, до літературної творчості, до сценічного мистецтва. Антоніна Грицева з впевненістю зазначила, що оживе слава України з нашим народом, з нашим Шевченком!

Перед початком художньої програми Михайло Торчинський оголосив Хвилину Мовчання. Українські філологи запалити Живий Вогонь світлої пам’яті славним предкам, Небесній Сотні, мужнім героям України. Усі форумчани помолилися серцем та душею за добру славу України…

«Вишневий цвіт» (уривок із поетичної симфонії І. Драча «Смерть Шевченка») і «Тарасові Небеса…» (уривок з театральної вистави) – натхненно презентували аудиторії артисти студентського літературного театру «Глорія» – Сергій Марцонь, Оксана Іванчишин, Наталія Проциш, Андрій Слабкий. Вкотре розчулила глядачів пісенна душа солістів «Глорії» – Вікторії Лімбах та Яни Лисої.

Наші пращури вірили, що на Зелені Свята Весна з Літом зустрічається. До сьогодні свято вшановують нащадки у клечальні дні покійних предків.

Артистично конкурсанти виконали перше завдання конкурсної програми: інсценізація обряду Зелених Свят.

Конкурсанти-читці майстерно виконали поезію Миколи Вінграновського, присвячену Кобзареві, та пророчу сатиру Т. Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнє посланіє».

Доки учасники VII конкурсу читців схвильовано чекали вердикту поважного журі, авторські творі роботи з «Основ літературної творчості», присвячені Кобзареві та Україні, вишукано презентували студенти-літератори групи ФУМ-11-1. Зокрема, прижиттєву посвяту Тарасові Шевченку польського поета А. Сови мовою оригіналу майстерно виконала Анна Коза, учасниця літературного клубу «Роса».

Лілія Більчук дебютувала на перформансі з піснею «Це моя земля!».

Духовну атмосферу пісень про славну Україну оригінально – з використанням національної символіки, відтворювали, дружньо об’єднавшись, студенти ФУМ-11-1 та ФУМ-13-1. Прапороносцем свята був Андрій Войтко.

Інтригою І філологічного студентського перформансу було визначення переможців VII конкурсу читців конкурсною комісією, до складу якої входили: голова – завідувач кафедри української філології Михайло Торчинський; головний бібліотекар наукової бібліотеки ХНУ Ольга Великосельська; студенти-переможці конкурсів читців Леся Кутей (ФУМ-10-1), Тетяна Мороз (ФУМ-11-1), Галина Струтинська (ФУМ-12-1).

Зважаючи на високий рівень виконавської майстерності, члени конкурсної комісії визначили переможницями усіх учасниць. Таким чином, за результатами голосування журі володарем гран-прі VII конкурсу читців «І оживе слава України!» визнано Марію Кавун.

1 місце виборола Ольга Ставінога

ІІ місце – Ірина Колощук

ІІІ місце – Анастасія Бублик, Ольга Собур, Оксана Гуцал, Ліана Мільчановська, Людмила Клочко, Світлана Салій, Тетяна Сапужак, Юлія Довганюк.

У номінації «Акторська майстерність» перемогу отримала Оксана Гуцал.

Урочисту церемонію нагородження переможців проводили: Людмила Станіславова, Михайло Торчинський, Анатолій Янчишин. Красномовних конкурсанток-читців нагороджено грамотами Хмельницького національного університету, ексклюзивними книгами та квітами.

Грамотами Хмельницького національного університету нагороджено: Світлану Салій – переможницю у номінації «Авторська поезія»; Оксану Іванчишин – ведучу перформансу, учасницю театру «Глорія»; Сергія Марцоня – виконавця головної ролі у театральній виставі «Тарасові Небеса…», студентський літературний театр «Глорія» – за багаторічну літературно-мистецьку діяльність та з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Кожному переможцю надзвичайно приємно було почути щирі слова-відзнаки від улюбленого декана. У фінальному слові Людмила Станіславова звернулася до усієї громади з побажанням миру, злагоди, добра; було зазначено, що роль та духовна місія українського філолога зростає, бо, на жаль, Слово повинно стати зброєю проти агресивної політики сусідньої держави і тому кожен громадянин України має боронити національну ідею.

Оргкомітет висловив щиру подяку профкому викладачів та співробітників ХНУ на чолі з Віталієм Карпенком та профкому студентів ХНУ, очолюваного Анатолієм Вичавкою, за сприяння та участь у національно-патріотичному, літературно-мистецькому перформенсі «І оживе слава України!».

Під час виконання фінальної пісні «До перемог, студентська спільното!» учасники перформансу стали у родинне коло.

Студенти – конкурсанти-читці, перформери, літератори, артисти – висловили щиру подяку своєму наставнику Таїсії Коваль (старшому викладачеві кафедри української філології, художньому керівникові студентського літературного театру «Глорія») за набуті знання, за їх успішне практичне втілення, за любов до України та до Тараса Шевченка, яка енергетично переходить у їхні молоді серця.

У свою чергу Таїсія Коваль привітала студентів з відмінним початком сесії, подякувала колегам-філологам, працівникам наукової бібліотеки університету за щорічне вшанування Пророка України Тараса Шевченка, за плідну творчу співпрацю в освітянській та мистецькій сферах. Висловлено вдячність студентській молоді за європейськість мислення, за талант кожного бути Митцем, за патріотичне волевиявлення, за свідому громадянську позицію.

Національна ідея, душа та серце українського народу є уособленням постаті Тараса Шевченка. Кобзар несе вогонь надії та віри. Його любов до Бога та України – світла та безсмертна. Феномен Пророка в його українській душі.

Свого часу у «Юродивому» поет опосередковано звертався до Джорджа Вашингтона (головнокомандувача американської армії у війні за незалежність, першого президента США, Голови Конвенту щодо розробки Конституції США (1787):

А ми дивились та мовчали,
Та мовчки чухали чуби.
Німії, подлії раби!
Підніжки царськії, лакеї
Капрала п’яного! Не вам,
Не вам, в мережаній лівреї,
Донощики і фарисеї,
За правду пресвятую стать
І за свободу! Розпинать,
А не любить ви вчились брата!
О роде суєтний, проклятий,
Коли ти видохнеш? Коли
Ми діждемося Вашингтона
З новим і праведним законом?
А діждемось-таки колись.

Більшість пророцтв Кобзаря вже збулися…

27 червня 2014 року виповнюється 50 років з дня відкриття пам’ятника Тарасу Шевченкові у Вашингтоні. На монументі викарбовано напис: «Цей монумент Тарасові Шевченку, українському поетові ХІХ століття, борцеві за незалежність України і за свободу всього людства, який під іноземною російською тиранією та колоніальним правлінням звертався до Вашингтона з його «новим і праведним законом», був відкритий 27 червня 1964».

Кажуть у народі, що правда у кожного своя. Проте істина – одна: рабів до раю не пускають. Дороги до Раю немає без храму в Душі… Ми, старшокурсники, пишаємося своїми послідовниками! Пишаємося своєю АLMA MATER – Хмельницьким національним університетом!

Обніміте ж, брати мої,
Найменшого брата –
Нехай мати усміхнеться,
Заплакана мати.
Благословить дітей своїх
Твердими руками
І діточок поцілує
Вольними устами.

І забудеться срамотня
Давняя година,
І оживе добра слава,
Слава України…
(Тарас Шевченко)

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Ольга Великосельська,
головний бібліотекар наукової бібліотеки ХНУ
Яна Лиса,
студентка групи ФУМ-10-1,
помічник художнього керівника
студентського театру «Глорія».