14 червня – Всесвітній день донора крові

П’ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, відзначаючи позитивний ефект проведення у 2004 році в цілях сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові, прийняла 23 травня 2005 року резолюцію про відзначення 14 червня Всесвітнього дня донора крові. Саме цього дня у 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини за відкриття груп крові людини.

Ініціаторами запровадити 14 червня Всесвітній день донора крові виступили чотири міжнародні організації, які закликають до добровільної і безкоштовної здачі крові – це ВООЗ, Міжнародна федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна Федерація Організацій Донорів Крові та Міжнародне товариство з переливання крові.

Для України цей день є особливим, оскільки відзначається він в умовах російсько-української війни. Ми повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному захиснику та захисниці. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів – їм також необхідна донорська кров. Здаючи кров, ми надаємо шанс на життя і робимо свій безцінний внесок у добру справу.

Всесвітній день донора крові – це подяка добровільним неоплачуваним донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові та(або) її компонентів. Слово «донор» походить від латинського dono – дарую. Різноманітні активності, які відбуваються в цей день мають за мету підвищити рівень обізнаності населення щодо необхідності регулярного донорства крові з метою забезпечення якості, безпеки та доступності крові та(або) її продуктів для тих, хто її потребує.

Завдяки здачі донорської крові відбувається активізація системи кровотворення. Внаслідок крововтрати після здачі донорської крові кістковий мозок посилює поповнення кров’яного русла новими еритроцитами. У результаті цього покращується обмін речовин, це є також профілактикою різноманітних захворювань. Здаючи кров, донор вивільняє свій організм від надлишку крові.

Упродовж десятиліть українські науковці винайшли різні фактори для покращення зберігання та переливання. Здобуто кращі антикоагулянти, які значно збільшили термін придатності крові та її компонентів, змінено методи її забору й утримання. На сьогодні існує чотири види донорства крові: цільна кров, плазма, тромбоцити, еритроцити.

Здати кров може здорова людина від 18 років з вагою не менше 50 кілограмів. Зі списком протипоказів можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров’я. Протягом перших 12 годин після здавання крові слід уникати інтенсивних фізичних навантажень. Здавати кров можна кожні два місяці. У Хмельницькому національному університеті вже 7 років поспіль діє соціальний проєкт «Стань донором – подаруй краплю надії», організований головою студентського профкому Анатолієм Вичавкою. За цей час донорами стали сотні наших здобувачів, викладачі та співробітники університету поповнивши банк крові більш як на 500 літрів, цим самим надавши допомогу десяткам людей.

Метою соціального проєкту «Стань донором – подаруй краплю надії» є забезпечення платформи для вшанування людей, які добровільно здають кров; просування та підтримка створення ефективних національних програм донорства крові та ліквідацію залежності від платного донорства крові; стимулювання прихильності ідеї регулярного та добровільного донорства крові серед молодих людей з груп низького ризику передачі інфекції з кров’ю; просування та підтримка національних заходів для вшанування та стимулювання добровільного безоплатного донорства крові шляхом:

– заохочення існуючих добровільних донорів з груп низького ризику до регулярної здачі крові;

– заохочення нових людей до здачі крові на добровільній безоплатній основі;

– стимулювання людей до безпечного способу життя для захисту свого власного здоров’я, а також для здачі безпечної крові.

Проєкт «Стань донором – подаруй краплю надії» й далі функціонує в Хмельницькому національному університеті. Організовано регулярну індивідуальну здачу для поповнення стратегічного запасу крові, а також концентрату тромбоцитів для лікарень міста Хмельницького. Майже кожного тижня для важливої справи набирається група з 10–12 осіб. Існує Viber-група донорів, куди входять постійні та залучаються нові здобувачі і співробітники нашого закладу вищої освіти.

Дякуємо працівникам Хмельницької обласної станції переливання крові, які дбають про безпечність процедури донації, про поповнення запасів крові та забезпечення цим цінним ресурсом закладів охорони здоров’я. Завдяки вашій активній роботі до культури донорства долучається все більше людей, а отже, ще більше життів буде врятовано! Бажаємо вам міцного здоров’я, добробуту та мирного неба над головою.

Величезна подяка здобувачам та співробітникам Хмельницького національного університету за небайдужість до донорського руху.

Дякуємо усім донорам за самовідданість і бажання допомогти!

Пам’ятаймо, що лише півлітра донорської крові може врятувати життя трьох пацієнтів!

Закликаємо долучатися до донорства вже зараз!

Саме ваша кров подарує життя людині!

Відділ зв’язків з громадськістю