Презентація досліджень Ілони Думанської «Sanction evasion  practice in the logistics of raw materials countries» в Празі

04-05 червня 2024 р. за результати попереднього відбору анотацій досліджень професорка кафедри міжнародних економічних відносин ХНУ Ілона Думанська була запрошена до участі у воркшопі «’ILLICIT TRADE IN GOODS: COMMON AND DISTINCTIVE FEATURES AND RELATED RESEARCH GAPS’», що відбувся у Празькому університеті економіки та бізнесу / https://www.vse.cz/english/ (Чехія) та став віртуальним мостом з Києвом (Україна). Метою цього семінару було зібрання різноманітних експертів, науковців, політиків та зацікавлених сторін з різних секторів для обговорення характеристик незаконної торгівлі та, як результат, сприяння розвитку більш повного розуміння цього явища. Захід тривав два дні та складався з різноманітних сесій, що спеціально були присвячені спільним обговоренням, спрямованим на формулювання наукової програми та планів майбутніх (спільних) публікацій.

Організаторами заходу виступила WG 1 COST CA 21133 Globalization, Illicit Trade, Sustainability and Security (GLITSS), керівник Indrek Saar (WG 1 Leader), з боку України: Nataliia Versal  (Prof., Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine), Mariia Balytska (Ass.Prof., Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine) та приймаючого університету в Чехії – Veronika Solilova (Ass. Prof., Prague University of Economics and Business, The Czech Republic).

Завдяки продуктивній організаційній роботі MC від України Prof. Nataliia Versal до воркшопу було долучено практиків з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб НБУ (доповідь:  Illicit Trade and banking sector in Ukraine) та Прозорро,Закупівлі (доповідь: Using Prozorro. Sale system under legalization of amber trade in Ukraine). Окрім того, до воркшопу долучились в режимі офлайн науковці та керівники міжнародних організацій: Daniel Brombacher Director of the Europe Observatory for the Global Initiative Against Transnational Organised Crime (Austria), Donna Yates Assosiate Professorand H. Konstantin Jänicke PhD student, Maastricht University (The Netherlands), Besa Shahini Professor, University of Tirana (Albania), Maria Siranova Senior researcher, Institute of Economic Research, Slovak Academy of Sciences (The Slovak Republic), Luís Reino Assistant Researcher, BIOPOLIS/CIBIO, University of Porto (Portugal) та інші. Професорка Ілона Думанська як учасник заходу представила результати дослідження на темудосліджень «Sanction  evasion  practice in  the  logistics of  raw  materials countries».

Результатом її досліджень є ідентифікація причинно-наслідкових зв’язків розвитку незаконної торгівлі в обхід санкцій через законні та незаконні логістичні канали збуту на основі регіональних торгівельних угод санкційних країн з позасанкційними країнами (за фактором адаптації – час). Серед них встановлено найбільш безконтрольні такі: коридори «сірих» зон воєнних конфліктів, безконтрольні перевалочні логістичні плацдарми країн-посередників, викривлення інформації щодо країни походження товару та/або послуги, відкрита контрабанда за участі суб’єктів владних повноважень, посередницькі схеми дропшипінгу у збуті товарів підсанкційних країн малими партіями, відсутність розвинутих механізмів контролю е-комерції та цифровізації грошей (в т.ч. криптовалюта). Виявлено негативний вплив від виправдовування політики агресивного протекціонізму у міжнародних відносинах як передумову розвитку незаконної логістики сировинних країн та неефективного митного контролю.

Основним результатом семінару став перспективний проєкт програми досліджень, який не лише вказує на основні дослідницькі прогалини, що вимагають подальшого вивчення для відповіді на вищезазначені запитання, але також окреслює цілі та пріоритети майбутніх дослідницьких заходів.

Презентоване дослідження є апробацією напрацювань професорки Ілони Думанської з тематики госпдоговірної роботи кафедри міжнародних економічних відносин № 0122U200189 “Цифрова трансформація торгівлі та діджиталізація митно-логістичного забезпечення бізнес-структур за умов диверсифікації міжнародних відносин у післявоєнній відбудові економіки України”, досліджень в рамках стипендії КМУ для молодих вчених та членства в WG 2 COST CA 21133 Globalization, Illicit Trade, Sustainability and Security (GLITSS). /

За інформацією кафедри міжнародних економічних відносин/