Вітаємо з Днем філолога

Щороку 25 травня майстри слова, поціновувачі словесності та знавці мови відзначають своє професійне свято – День філолога.

Це свято вчителів та викладачів мови і літератури, мовознавців і літературознавців, дослідників-словесників, бібліотекарів, бібліографів, літераторів, лінгвістів, перекладачів з різних мов, коректорів і всіх, хто має філологічну освіту та працює зі словом і текстом.  

Любов до слова (а саме такий сенс у перекладі з давньогрецької означає поняття «філологія») об’єднує філологів у всьому світі.

Філологія — одна з найцікавіших наук, яка включає в себе цілу сукупність наукових напрямків, що вивчають нашу багату культурну спадщину, виражену як в літературній творчості, так і в мовній культурі. Ця велика область знань дозволяє професійно проводити аналіз письмових текстів, спираючись на основу їх змістовної частини, стилістичної і мовної конструкції, встановлюючи з високою точністю унікальну історію і сутність особливої духовної культури суспільства.

Попередницею науки філології вважається риторика, яка з’явилася ще в Стародавній Греції. Першим філологом називають давньогрецького філософа Ератосфена. Водночас в Україні науку про словесність почали називати філологією лише у 19 ст. А першими фахівцями-філологами вважають працівників Александрійської бібліотеки, яка складалася з понад 500 тисяч рукописів – природно, що таке велике зібрання потребувало системи каталогів, тобто кропіткої роботи з порівняння текстів, визначення їхньої оригінальності, авторства й часу написання, коментарів і пояснень до незрозумілих уривків чи іншомовних слів. Потреби бібліотечної справи сприяли створенню в II столітті до нашої ери першої граматики грецької мови.

Філологи щодня стоять на варті наших культурних і духовних цінностей, не дозволяючи неуцтву проникати і пускати своє коріння в середовищі нашого підростаючого покоління, допомагають сучасному суспільству зберігати актуальні знання, протидіючи плутанині і втраті смислових зв’язків нашої власної культурної традиції. Саме завдяки їхнім старанням ми можемо насолоджуватися мелодійністю мови і отримувати дійсно естетичне задоволення від читання книг.

У День філолога щиро вітаємо майбутніх філологів, які навчаються в ХНУ, викладачів – дійсних професіоналів своєї справи, а також всіх хто любить Слово та розуміє його важливість; усіх, хто вивчає мову і навчає мови інших. Бажаємо незгасної любові та нескінченного ентузіазму в пізнанні історії та культури рідної мови, а також іноземних мов, цікавих відкриттів і знахідок та значних особистих досягнень у професійній діяльності! Нехай близькі і оточуючі тішать милозвучною та грамотною мовою.

З професійним святом вас!

Відділ зв’язків з громадськістю