
1 жовтня 2025 року студенти групи ХТІ-23-1 та ХТІм-25-1 брали участь у вебінарі «Безпечні хімікати для споживчих товарів: від принципів до практики» в рамках вивчення дисциплін «Загальна хімічна технологія», «Сучасні технології в галузі», «Техніко-економічне обґрунтування технологій̆ хімічних виробництв», «Якість сировини та продукції̈ хімічних технологій». На вебінарі обговорено нові підходи до безпечної хімії та практичні кейси її застосування.

Протягом двох годин учасники разом з експертом Центру ресурсоефективного та чистого виробництва, доктором технічних наук Олександром Хохотвою, розглянули ключові принципи створення хімікатів, що відповідають високим стандартам якості й водночас є безпечними для здоров’я людини та довкілля.

На вебінарі обговорювалися концептуальні основи зеленої хімії та приклади впливу небезпечних речовин, зокрема PFAS, фталатів та бісфенолу-А. Учасники отримали інструменти для оцінки життєвого циклу (LCA), розглянули практичні кейси з косметики, побутової хімії, пакування й текстилю та проаналізували виклики, що стоять на шляху впровадження безпечних хімікатів.

Особливу цінність під час заняття мало практичне завдання та фінальна дискусія, у ході яких були визначені нові перспективи розвитку галузі: використання біоресурсів, підхід green-by-design та впровадження цифрових інструментів.

Вебінар реалізовано в межах глобальної ініціативи GreenChem від Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) за фінансової підтримки Глобального екологічного фонду (GEF). Міжнародний виконавець – Єльський університет (США), національний партнер – Центр ресурсоефективного та чистого виробництва.
Кафедра хімії та хімічної інженерії