У день здоров’я – про правильне харчування

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7-го квітня. Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, відомої нам під абревіатурою ВООЗ, а точніше дню прийняття статуту цієї організації. Статут ВООЗ було прийнято 7-го квітня 1948-го року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея проводити це міжнародне свято.

Корисним заходом, спрямованим на популяризацію здорового способу життя серед учасників освітнього процесу, стала «смачна» зустріч на тему «Харчування студентів: усі ризики для здоров’я» з нутриціологом, дієтологом Іриною Говоруновою, колишньою випускницею нашого університету.

Пані Ірина зауважила, що правильне харчування є невіддільною умовою здорового способу життя, зокрема студентів. Раціональне вживання продуктів допоможе досягнути високої працездатності та активності протягом усього життя.

Визначено основні принципи правильного харчування для дорослих:

  • споживати лише ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя;
  • вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м’яса, риби та молочних продуктів;
  • уникати страв з великим вмістом жиру, солі та цукру;
  • дотримуватись правильного режиму дня та вживати їжу у спеціально відведених для цього місцях;
  • пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю;
  • пам’ятати про харчову безпеку: мити руки перед їжею, дотримуватись чистоти, перевіряти якість та термін придатності продуктів.

Також до зустрічі долучилася виконавчий директор Хмельницького відділення Центру плазми Людмила Щербатюк, яка розповіла присутнім про особливості здачі крові. «Спочатку потенційний донор здає кров на визначення групи та загальних показників, потім його оглядає лікар-терапевт, збирає дані анамнезу про стан здоров’я. За її словами, донор повинен бути абсолютно здоровий, без гострих і хронічних захворювань. Після опитування лікарем-терапевтом детально про стан здоров’я донора відбувається спрямування в донаційний зал, де й відбувається сама здача – плазмофорез”.

«Мені дуже сподобалась лекція Ірини Говорунової, вона розповіла корисні поради щодо харчування, багато чого я вже знала, але не все. Про інсулінорезистентність була дуже корисна інформація, що він пустих калорій швидко хочеться знову їсти, що ж не добре. Дуже хочеться більше таких лекцій в університеті, а ще краще щоб в університеті був дієтолог до якого можна звернутися за порадами та консультацією, як з центром психологічної підтримки. Щодо донорства плазми також дуже було цікаво, вже хочу піти здати свою плазму, приємно що ця процедура корисна як для донора так і для тих кому потрібні ліки які виготовляються з цієї плазми», – поділилася своїми враженнями Ольга Зубко.️

«Доброго дня, моє їм’я Ростислав, навчаюсь на факультеті інженерії транспорту та архітектури в Хмельницькому національному університеті. Я хотів би поділитись думками стосовно сьогоднішньої лекції нутриціолога Ірини Говорунової. Так як у моєму способі життя чималу частку займає контроль харчування та спортивна діяльність, оголошення щодо проведення лекції викликало у мене цікавість. І виходячи із лекційного залу я не залишився розчарованим. Ця зустріч точно була варта витраченого часу, адже прослухавши спеціаліста такого рівня, я отримав багато нових вражень, і найголовніше – привід задуматися. Пані Ірина гарно розповіла про можливі проблеми зі здоров’ям, при відсутності контролю харчування, основні аспекти формування “здорової тарілки”, а також вплив шкідливих звичок на життєдіяльність організму. Крім того, доповідач чітко відповіла на усі запитання які мене цікавили, за що я їй щиро вдячний».

У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного зберігання. Всім хворим — якнайшвидшого одужання. Всім нам — бути здоровими і життєрадісними!

Відділ навчально-виховної роботи