Нові перспективи співпраці Хмельницького національного університету з польським вишем

11-12 грудня 2015 року делегація від Хмельницького національного університету у складі д. т. н., професора Сорокатого Руслана Володимировича, к. т. н., доцента Поліщука Олега Степановича, к. психол. н., доцента Скиби Катерини Миколаївни, методиста І категорії Центру професійного розвитку викладачів Шалапко Марини Миколаївни взяла участь у двох міжнародних наукових конференціях у Люблінському католицькому університеті імені Яна Павла ІІ у м. Томашув-Любельський, Польща.

Тема першої конференції («Малі та середні підприємства як чинник міжнародної безпеки») була присвячена вивченню та обговоренню питань особливостей діяльності, розвитку й ефективності малих та середніх підприємств, а також їхнього впливу на економічну, оборонну, освітню ситуації у державах. У ході конференції як ключові аспекти було визначено важливість ролі малих та середніх підприємств у життєдіяльності сучасного глобалізованого суспільства і перспективність подальшого розвитку системи таких підприємств у державах територіальної Європи. Серед учасників конференції, окрім представників вишу, що її організовував, були науковці з інших університетів Польщі, зі Словаччини та України.

Друга конференція – «Досвід країн на шляху інтеграції до Європейського Союзу» – присвячувалась проблемам входження країн у структуру союзу країн Європи, необхідності реформувань різних сфер життєдіяльності суспільства з метою досягнення стандартів та рівнів, визначених ЄС, і, водночас, потребам збереження національних інтересів. Почесними запрошеними гостями на конференції були сенатор Польщі, підприємці-очільники малих та середніх підприємств, провідні юристи, працівники соціальних служб та представники духовенства.

У рамках наукового зібрання представники Хмельницького національного університету мали змогу поспілкуватись з організаторами конференції, зокрема, з деканом факультету юридичних та економічних наук Люблінського католицького університету доктором наук, професором Павлом Мажецем та обговорити подальшу співпрацю наших вишів.

Як перспективи було окреслено можливості запровадження магістерських програм подвійних дипломів з напрямків «Економіка» та «Міжнародні відносини», організації стажування для викладачів ХНУ у польському виші, взаємної участі у науково-практичних конференціях наших навчальних закладів та публікації результатів наукових досліджень хмельницьких науковців у міжнародних виданнях Люблінського католицького університету.

Пленарні та секційні засідання конференції відбувались у затишному колі науковців, які жваво обговорювали поставлені проблеми та ділилися досвідом вирішення нагальних суспільно-економічних питань. Натхненні спілкуванням з європейськими науковцями та озброєні новими ідеями, викладачі Хмельницького національного університету повернулися, щоб продовжувати розвивати університет, підвищувати престиж та втілювати у життя нагальні і перспективні плани.

Катерина Скиба,
доцент кафедри перекладу
Марина Шалапко,
методист І категорії
Центру професійного розвитку викладачів