XII МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ “СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТІВ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ ДО ЄС”

У вересні в Хмельницькому національному університеті на базі кафедри міжнародних економічних відносин відбулася XII Міжнародна науково-практична конференція «Соціально-економічні напрями розвитку міжнародних від¬носин у забезпеченні ефектів інтеграції України до ЄС».

Співорганізаторами конференції стали: Міністерство освіти і науки України; Хмельницький національний університет; Європейський університет, м. Київ; Каліфорнійський університет, м. Берклі, США; Технологічний інститут Флориди, м. Мельбурн, США; Технічний університет Їлдіз, м. Стамбул, Турція; Люблінський університет ім. Івана Павла II, м. Люблін, Польща; Академія управління при Президентові Республіки Білорусь, м. Мінськ, Білорусь; Поліський державний університет, м. Пінськ, Білорусь.

На урочистій церемонії відкриття конференції із вступним словом виступив завідувач кафедри міжнародних економічних відносин, проректор з науково-педагогічної роботи Хмельницького національного університету, академік Академії економічних наук України, професор Нижник Віктор Михайлович, який привітав усіх присутніх із відкриттям конференції та побажав усім учасникам конференції результативної роботи на пленарному та секційних засіданнях.

З вітальним словом виступив проректор з наукової роботи Хмельницького національного університету, професор, доктор технічних наук Параска Георгій Борисович, який у своєму виступі довів до відома присутніх про всі наукові здобутки нашого університету.

Звертаючись до вельмишановних гостей та учасників конференції, Віктор Михайлович Нижник підкреслив, що майже 100 науковців представили матеріали досліджень, які опубліковані у «Віснику Хмельницького національного університету» та збірнику матеріалів конференції, загальний обсяг яких становить близько 500 сторінок або 40 друкованих аркушів. Всього до розгляду представлені публікації 20 докторів наук, професорів, 30 кандидатів наук, доцентів, 40 аспірантів та здобувачів. Географія учасників конференції охоплює 20 міст України, а саме: Хмельницький, Вінниця, Київ, Львів, Одеса, Харків, Полтава, Дніпропетровськ, Тернопіль, Миколаїв, Чернівці, Запоріжжя, Чернігів та інші. Ці показники є свідченням визнання високих наукових здобутків Хмельницького національного університету та, зокрема, кафедри міжнародних економічних відносин у вітчизняних та закордонних наукових колах.

Завідувач кафедри наголосив, що гордістю кафедри та наочним відображенням ефективності її роботи є випускники. З огляду на високі показники зайнятості колишніх студентів кафедри, що обумовлені ґрунтовними знаннями економічних дисциплін та глибоким знанням двох іноземних мов, можна говорити, що кафедра міжнародних економічних відносин дійсно є осередком підготовки високоякісних спеціалістів, які є конкурентоспроможними не лише на регіональному або національному, але й на міжнародному ринку праці.

На пленарному засіданні учасники та гості конференції мали змогу заслухати наукові доповіді провідних вчених-економістів, молодих аспірантів, здобувачів, що були присвячені найактуальнішим проблемам сучасної економічної науки. Надалі робота учасників конференції проходила в рамках 9 секційних засідань, які охопили такі напрями:

• Міжнародні економічні відносини в системі глобалізації світогосподарських зв’язків;

• Формування ефективного міжнародного бізнесу в Україні за сучасних умов господарювання виробничих систем;

• Формування та реалізація механізмів інноваційного та інвестиційного розвитку України на шляху до Європейського Союзу;

• Механізми забезпечення економічної безпеки промислових підприємств та управління ризиками в розвитку інтеграційних процесів;

• Механізми управління та розвитку економічного потенціалу вітчизняних підприємств у забезпеченні підвищення міжнародної конкурентоспроможності;

• Децентралізація та реформи державного управління у досягненні європейських стандартів життя та економічного розвитку;

• Стратегічні індикатори успіху у підвищенні ефективності соціально-економічної системи розвитку України;

• Підвищення якості та конкурентоспроможності людського потенціалу України в системі євроінтеграційного розвитку;

• Соціальна політика держави у підвищенні трудового потенціалу виробничих систем;

• Розвиток ринку праці та соціально-трудових відносин за умов євро інтеграції;

• Міграційні процеси у забезпеченні розвитку трудових ресурсів.

Після плідної роботи на пленарних засіданнях було підведено підсумки та окреслено перспективи майбутньої роботи.

Відділ зв’язків з громадськістю
Хмельницького національного університету