Відкриття Пам’ятного знаку Героям Небесної сотні та загиблим учасникам АТО

Пам’ять – нетлінна і вічна. 2014 рік – зима, що нас змінила! Ми хотіли свободи та незалежності не для себе, для всіх. Наслідком протистояння тодішньої влади та українського народу стали сотні загиблих героїв на Майдані та тисячі полеглих в зоні АТО, серед них є і наші випускники: Валерій Дереш (факультет міжнародних відносин) та Володимир Овчарук (факультет інженерної механіки). Замало слів, щоб описати біль, замало сліз, які пролиті, і все ж знову і знову ми будемо віддавати їм шану…

31 серпня 2015 року у стінах Хмельницького національного університету відбулось відкриття Пам’ятного знаку «Героям Слава», який увіковічнить пам’ять загиблих героїв Небесної сотні та воїнів АТО, які захищали незалежність і територіальну цілісність України.

На урочистому відкритті були присутні працівники нашого університету на чолі з ректором Миколою Єгоровичем Скибою, а також почесні гості: голова Хмельницької обласної державної адміністрації Михайло Васильович Загородний; перший заступник голови Хмельницької обласної ради Віктор Романович Адамський; виконуючий обов’язки Хмельницького міського голови, секретар Хмельницької міської ради Костянтин Іванович Чернилевський; представники військових формувань, які перебували та перебувають в зоні АТО: командир сьомого мотопіхотного батальйону підполковник Олександр Анатолійович Гащук, начальник логістики військової частини А-0661 підполковник Юрій Михайлович Сокіл; а також секретар Хмельницької єпархії Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Володимир Марущак.

Окремо варто згадати працівників ХНУ, які були учасниками Майдану, перебували і перебувають в зоні АТО, а також волонтерів: тренера-інструктора з Тактичної медицини в зоні АТО (позивний «Професор») – доцента кафедри практичної психології Віталія Олександровича Кабашнюка; інженера кафедри програмної інженерії Володимира Руслановича Хівріча; старшого викладача кафедри дизайну Володимира Йохимовича Петречка; двірника господарського відділу Анатолія Михайлович Вовка і сторожів відділу охорони та перепускного режиму Романа Леонідовича Круліковського і Юрія Семеновича Розумана.

Символічна стела «Героям слава» щодня нагадуватиме студентам завдяки кому вони можуть здобувати професію на мирній землі. Адже майбутнього без пам’яті про минуле просто немає…

Слава Україні! Героям слава!