НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ В ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

1 квітня на території нашого університету на базі третього адміністративного корпусу було проведено комплексне об’єктове тренування з питань цивільного захисту.

Виходячи з складної соціально-політичної ситуації в Україні, а також подій які відбуваються на сході, тактичний задум тренувань полягає в наступному: існує загроза здійснення незаконними збройними формуваннями авіаційного бомбового удару по м. Хмельницький, а також велика ймовірність вчинення терористичних актів у місцях масового перебування людей.

Основні цілі тренувань – перевірити готовність органів управління цивільного захисту та формувань цивільного захисту Хмельницького національного університету до дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з вчиненням терористичних актів; вдосконалити навички та практичні дії керівного складу, органів управління та формувань цивільного захисту Хмельницького національного університету щодо здійснення оповіщення персоналу та студентів про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій, укриття їх в захисних спорудах, проведення евакуаційних заходів, надання допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій; відпрацювати взаємодію органів управління цивільного захисту Хмельницького національного університету та спеціалізованих служб цивільного захисту м. Хмельницький.

Перший етап тренувань (теоретичний) розпочався з лекцій, на яких були присутні професорсько-викладацький склад, студенти та працівники Хмельницького національного університету, декани, завідувачі кафедр.

Комплексне об’єктове тренування з питань цивільного захисту відкрив ректор Хмельницького національного університету, керівник тренування Скиба Микола Єгорович.

Про організацію цивільного захисту в навчальному закладі, роботу об’єктової комісії з питань надзвичайних ситуацій, створення об’єктових формувань цивільного захисту (ланок, груп, команд) та їх завдання розповів присутнім проректор з адміністративно-господарської роботи та виробничого навчання Хмельницького національного університету, голова комісії з питань надзвичайних ситуацій університету Фомов Анатолій Дмитрович.

Про порядок функціонування єдиної державної системи цивільного захисту в режимі підвищеної готовності, завдання органів управління та суб’єктів господарювання під час функціонування у вказаному режимі, порядок організації та проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту доповів начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Савчук Андрій Володимирович.

Про загрозу, яку можуть нести для оточуючих залишені без нагляду підозрілі предмети (сумки, пакунки, валізи), основні правила поведінки та порядок дій при виявлені в місцях масового перебування людей підозрілих предметів, що можуть нести загрозу вчинення терористичного акту проінформував аудиторію консультант з антитерористичної діяльності Служби безпеки України у Хмельницькій області Бриндіков Олег Леонідович.

Про організацію оповіщення населення щодо загрози виникнення надзвичайної ситуації та порядок дій населення, а також організацію евакуаційних заходів для зменшення впливу небезпечних факторів надзвичайної ситуації на населення довів до відома представник Навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Хмельницької області Мартинюк Юрій Петрович.

Про необхідність регулярного проведення комплексних об’єктових тренувань з питань цивільного захисту, для того щоб після них можна було вносити корективи в план реагувань надзвичайних ситуацій розповів аудиторії начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці Хмельницької міської ради Білоус Дмитро Дмитрович.

Після лекцій був проведений другий етап тренувань (практичний) на території навчального корпусу № 3 Хмельницького національного університету, метою якого було відпрацювання дій об’єктових формувань цивільного захисту нашого університету, а також спеціалізованих служб цивільного захисту м. Хмельницький при загрозі та виникненні надзвичайної ситуації.

Практичні заняття складалися з трьох ввідних: повітряна тривога, підрив предмета, хімічна тривога.

Ввідна № 1: Через передачу сигналу “УВАГА ВСІМ!” системою централізованого оповіщення цивільного захисту та доведення текстової інформації через засоби масової інформації до керівництва університету надійшло повідомлення про загрозу нанесення по місту Хмельницький авіаційного бомбового удару.

Після оповіщення про виникнення надзвичайної ситуації професорсько-викладацький склад, студенти та працівники Хмельницького національного університету організовано залишають аудиторії та направляються до найближчих захисних споруд. В даному випадку всі учасники перемістилися з третього корпусу в бомбосховище, яке знаходиться під п’ятим корпусом. Куратори (старости) груп керували переміщенням студентів, не допускаючи паніки та штовханини у вузьких проходах.

Психологи Хмельницького національного університету, а саме викладачі кафедри практичної психології та педагогіки, з метою недопущення панічних настроїв, організовують роботу з надання психологічної допомоги персоналу та студентам під час евакуації та перебування у захисній споруді.

Ввідна № 2: Під час проходження навчального процесу біля центрального входу до приміщення корпусу № 3 студенти натрапили на залишений без нагляду підозрілий предмет (валіза), в якій, ймовірно, знаходиться вибуховий пристрій або небезпечна хімічна речовина. На час виявлення в приміщенні знаходиться 640 людей.

Після отримання інформації охоронець повідомляє ректора Хмельницького національного університету, чергового МВС, а також особу відповідальну за організацію цивільного захисту, яка організовує негайне закриття центрального входу, огородження стрічкою небезпечної зони, проходів до неї та забезпечення охорони та перепускного режиму до прибуття підрозділів МВС.

Працівники ланки охорони громадського порядку розташовуються на всіх поверхах та організовують спрямування потоків студентів та викладацького складу до евакуаційних виходів та захисної споруди, а також слідкують за дотриманням громадського порядку.

Одночасно організовується оповіщення та евакуація студентів та працівників Хмельницького національного університету у супроводі психологів та професорсько-викладацького складу з корпусу № 3 через запасні виходи та відведення їх на безпечну відстань.

Медична ланка розгортає пункт біля новобудови навчального корпусу та перебуває в готовності до надання медичної допомоги. На базі мобільної оперативної групи ГУ ДСНС під керівництвом представника Управління СБУ організовується робота штабу, до якого входять представники ХНУ, представники ГУ ДСНС України в Хмельницькій області, міськрайонний відділ ГУ ДСНС, мобільна оперативна група ГУ ДСНС, 1 відділення та АД-30 1 ДПРЧ м. Хмельницький, пересувна хіміко-радіологічна лабораторія групи спеціальних робіт з радіаційно-хімічного захисту та розрахунок групи піротехнічних робіт АРЗ СП ГУ ДСНС, представники управління з питань цивільного захисту населення ОДА, представники УМВС України в Хмельницькій області, фахівці Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України у Хмельницькій області, представники спеціалізованих служб цивільного захисту м. Хмельницький (аварійна служба газу, екстреної медичної допомоги та медицини катастроф).

Оперативна група УМВС організовує оточення та охорону місця виявлення підозрілого предмету. Чергова зміна ОКЦ та пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС України прибувають до місця можливої надзвичайної ситуації та проводять оперативне розгортання. Аварійні бригади Хмельницькгаз проводять відключення газових мереж. Прибувають бригади екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Підрозділ НДЕКЦ на місці виявлення залишеного без нагляду підозрілого предмету проводить його обстеження та вилучення.

Ввідна № 3: Під час навчального процесу студенти масово почали скаржитися на погане самопочуття. Одночасно на сходах та коридорах 1-го поверху виявлено задимленість невідомого походження.

Охоронець під час отримання інформації повідомляє ректора, чергового МВС, оперативно-рятувальну службу та особу відповідальну за організацію ЦЗ.

Увійшовши в приміщення, за допомогою газоаналізатора, працівники ланки радіаційного та хімічного спостереження обстежують на наявність у повітрі небезпечних хімічних речовин. Крім того, виявивши постраждалого – виносять його на ношах із корпусу та передають медикам для надання допомоги. Одночасно з метою проведення евакуації людей встановлюється надувна подушка ”Куб життя” (з 3-го поверху) та розгортається автодрабина АД-30 (з 4-го поверху та даху). Працівники МВС організовують дотримання правопорядку на місці виникнення надзвичайної ситуації. Операція проведена успішно, постраждалі врятовані.

Підсумок проведення комплексного об’єктового тренування з питань цивільного захисту в Хмельницькому національному університеті підвів заступник начальника ГУ ДСНС України в Хмельницькій області Кривий Віктор Іванович, який зазначив, що дії професорсько-викладацького складу, студентів та працівників університету при загрозі виникнення надзвичайної ситуації та вчинення терористичного акту були виконані на досить високому рівні та заслуговують на позитивну оцінку.

Керівник тренування Скиба Микола Єгорович оголошує про закінчення тренувань і наголошує на те, що такі навчання надалі в університеті будуть проводитися регулярно.

По завершенню тренувань всі присутні були запрошені оглянути наявне спорядження НДЕКЦ та оперативно-рятувальної служби, а також ознайомитися з актуальною інформацією в мобільному консультаційному пункті НМЦ ЦЗ та БЖД області.

За інформацією відділу зв’язків з громадськістю