25 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ МІСТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО (ПРОСКУРОВА) ІЗ ФАШИСТСЬКОЇ НЕВОЛІ

Традиційні заходи з ушанування визволителів відбулися цього дня о 10:00 і на Військовому кладовищі. Адміністрація, викладачі та студенти університету взяли участь у покладанні вінків і квітів до пам’ятників та обеліску на честь визволителів рідної землі, віддали заслужену данину поваги і шани усім тим, хто на фронті і в тилу ворога героїчно, безстрашно і самовіддано боровся проти фашистської чуми, схилили голови перед пам’яттю загиблих воїнів у хвилині мовчання.

Історична довідка про операцію визволення

Проскурів – обласний центр Кам’янець-Подільської області, стратегічно важливий залізничний вузол та головний опорний пункт оборони нацистів – був визволений у ході Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції військ 1-го Українського фронту під командуванням маршала Г.Жукова, що проходила у взаємодії з військами 2-го Українського фронту під командуванням маршала І.Конєва. У визволенні Проскурова брали участь частини 1-ї армії А.Гречка, 3-ї танкової армії П.Рибалка, 2-ї повітряної армії С.Красовського.

23 березня 1944 року було звільнено Летичів, а 24 березня Червона Армія вступила до Меджибіжа. Розпочалися бої на підступах до Проскурова, де особливо відзначились воїни 304 стрілецької дивізії, яким вдалося форсувати річку Бужок, на південному березі якої в районі сіл Аркадіївці та Редвенці утворився широкий плацдарм, з якого воїни дивізії мали розвивати наступ на Проскурів.

Надвечір 24 березня Проскурів було взято у напівкільце. Почався штурм міста. Зі сходу наступали підрозділи 304-ї стрілецької дивізії підполковника Музикіна. З півночі штурмували місто бійці 51-ї танкової бригади. Разом з підрозділом 304-ї дивізії вони форсували Південний Буг і прорвалися на вулицю Водопровідну, не давши ворогу підірвати водонапірну станцію. З району с. Заріччя наступали полки 127-ї стрілецької дивізії полковника Говорова. Воїни 2-ї повітрянодесантної дивізії, якою командував полковник Чорний, з боєм зайняли с. Ружична. Через нього ворог намагався прорватися на Кам’янець-Подільський, але наш десант відрізав шлях фашистам. Всю ніч тривали вуличні бої і на ранок 25 березня 1944 року місто повністю звільнили від ворога.

Людмила Байдич,
завідувач відділу навчально-виховної роботи