Польсько-український проект «Еко-інновації для бізнесу. Спеціалізована лабораторія комплексних досліджень природних мінералів» у Хмельницькому національному університеті

За фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках проекту «Польська допомога 2015» спільно з Товариством Інтеграція Європа – Схід у Хмельницькому національному університеті з 1 березня до 31 грудня 2015 року реалізовуватиметься Польсько-український проект «Еко-інновації для бізнесу. Спеціалізована лабораторія комплексних досліджень природних мінералів».

Партнери проекту в Україні: Хмельницький регіональний центр з інвестицій та розвитку, Українсько – Польський Центр Європейської інтеграції, а також 30 промислових підприємств та 6 підприємств Хмельницької області. Керівник проекту від Хмельницького національного університету – д.т.н., професор, проректор з наукової роботи Г. Б. Параска, координатор проекту – Г. М. Дейчук. В реалізації проекту візьмуть участь: д.т.н., професор кафедри хімії С. А. Карван, к.т.н., доцент кафедри хімічної технології А. Я. Ганзюк, к.т.н., доцент кафедри хімічної технології О. А. Параска, к.т.н., доцент кафедри машин і апаратів, начальник НДЧ С. Л. Горященко, аспірант кафедри хімії Д. С. Матвейцова, також в проекті братимуть участь студенти, аспіранти та молоді вчені ХНУ.

Стратегічна мета проекту полягає у зміцненні ринкових позицій українських підприємств на основі реалізації інноваційних та екологічно безпечних технологій використання мінеральних сорбентів для очистки стічних вод і відновлення природних ресурсів. В рамках проекту заплановано:

– обладнати та відкрити у Хмельницькому національному університеті Спеціалізовану лабораторію комплексних досліджень природних мінералів;

– навчання та консультаційна підтримка працівників промислових підприємств;

– експериментальне впровадження інноваційних технологій для використання сорбентів на 6 підприємствах Хмельницької області;

– організувати міжнародний екологічний форум в м. Хмельницькому.

Варто відзначити, що не перший проект у співпраці з товариством Інтеграція Європа – Схід під керівництвом Кшиштофа Каліти, у 2012 – 2014 роках у Хмельницькому національному університеті було успішно здійснено проекти Єко-Операція, Полонійний науковий мультицентр, проект з підтримки вивчення польської мови, а також організовано 4 польські мовні школи для молоді з України в Kельцах, в яких прийняло участь майже 100 бажаючих з Хмельницького та Вінниці.

У Хмельницькому національному університеті тривалий час займаються розробкою інноваційних технологій для використання в промисловості природного мінералу сапоніту, значні родовища якого розташовані в Хмельницькій області. Науковці університету мають досвід роботи з вивчення сорбційних властивостей природних мінералів, для підвищення ефективності технологічних процесів очистки промислових і побутових стічних вод. Розробка інноваційних технологій раціонального використання сорбентів з врахуванням їх регенерації, дозволить досягти максимального вилучення забруднень з стічних вод та забезпечити екологічність виробництва.

Хмельницький національний університет висловлює подяку за підтримку у підготовці проекту заступнику Міністра освіти і науки України М. В. Стрісі, Голові Західного наукового центру НАН України, МОН України З.Т. Назарчуку, в.о. директора Інституту Біоорганічної хімії і нафтохімії В.С. Броварцю, голові Славутської районної державної адміністрації В. В. Остапчуку.

Реалізація даного проекту сприятиме зміцненню польсько – українського співробітництва, збереженню природних ресурсів та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.

З деталями проекту можна ознайомитися на сайті Товариства Інтеграція Європа – Схід: http://www.siew.org.pl/pl/a,11604,SIEW_bedzie_realizowal_na_Ukrainie_projekt_w_ramach_programu_Polska_Pomoc.html

За інформацією відділу
міжнародних зв’язків та зв’язків з громадськістю