ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ В ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ НАЦОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

20 лютого 2015 року в Хмельницькому національному університеті відбулося вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. На поминанні загиблих були присутні члени ректорату, викладачі та всі небайдужі. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували Героїв Небесної Сотні й усіх, хто віддав своє життя під час антитерористичної операції на Сході України.

Спільною молитвою присутні вшанували Героїв Небесної Сотні, які боролись за те, щоб ми сьогодні могли вільно розмовляти своєю мовою, жити у своїй державі й усім серцем любити її.

До слова був запрошений ректор Хмельницького національного університету Скиба Микола Єгорович, який наголосив, що кожен день для нас стає початком наступного кроку для покращання не лише свого життя, але й життя прийдешніх поколінь, щоб ці безвинні жертви Героїв Небесної сотні, думки про яких щоденно роздирають наше серце та додають ще більше болю, були не даремними. Микола Єгорович також закликав спільною відданою працею, сумлінним навчанням, активною громадською позицією, дотриманням загальнолюдських моральних цінностей вшановувати пам’ять полеглих Героїв Небесної сотні.

“Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні – це наш біль та наша гордість. Наша Україна перебуває в надзвичайно драматичній реальності: революція гідності, сепаратизм, іноземна інтервенція. Якщо зробити короткий екскурс в історію України, то можна констатувати – наша історія написана і, на превеликий жаль, пишеться сьогодні людською кров’ю. Політична влада, здобута в процесі революції, мало що вирішує. Політичних лідерів, які прийшли до влади, дуже швидко вербують міжнародні структури та корумпують корпорації і фінансові структури, за якими стоять нові держави в тому числі і Російська федерація. В Україні, щоб вижити, зберегти незалежність і завершити революцію гідності потрібні – політична воля і відповідальна позиція та програма не тільки системної протидії корупції, сепаратизму, зовнішнього тиску, але й побудови нової соціальної моделі суспільства, яка унеможливлює його залежність і вийде на рівень сучасної європейської цивілізації. За це загинули кращі сини українського народу, справжні патріоти української держави. Але революція гідності та її жертви були і є недаремними. Саме вони привели до зміни політичної влади в країні і нових перспектив. Пам’ятаймо, що перед професорсько-викладацьким складом нашого університету стоять найголовніші завдання: виховувати патріотів, національну еліту своєї держави; готувати сучасних, високопрофесійних фахівців; формувати порядного громадянина України”, – розповів завідувач кафедри міжнародної інформації та країнознавства Журба Ігор Євгенович.

Доценти кафедри практичної психології та педагогіки Левицька Тетяна Леонідівна та Кабашнюк Віталій Олексадрович, а також завідувач відділу навчально-виховної роботи Байдич Людмила Едуардівна поділилися своїми спогадами, про той період коли вони були на майдані і допомагали тим, хто став заручником беркутівських наступів.

На завершення заходу у відеоблозі було згадано імена всіх тих, хто віддав життя за нашу свободу.

Слава Україні! Вічна пам’ять всім нашим Героям Небесної Сотні!

Відділ зв’язків з громадськістю