ТЕОРІЯ + ПРАКТИКА – ЗАПОРУКА ПРОФЕСІЙНОГО УСПІХУ МАЙБУТНЬОГО ФІЛОЛОГА

Днями на кафедрі слов’янської філології і кафедрі української філології відбувся захист педагогічної практики магістрів і студентів спеціальності «Філологія. Українська мова і література», що проходила протягом листопада у загальноосвітніх навчальних закладах Хмельницької області та Хмельницькому національному університеті при кафедрах української та слов’янської філології.

Підготовка спеціаліста не можлива без набуття випускниками вищого навчального закладу певного практичного досвіду роботи. Практична підготовка студентів-філологів є обов’язковим компонентом професійної освіти. Проходження такої підготовки необхідне для здобуття кваліфікаційного рівня та має на меті набуття студентами професійних умінь і навичок.

Студенти-магістранти проходили педагогічну практику на кафедрах української і слов’янської філологій з виконанням обов’язків викладача (навчальна, навчально-методична, організаційно-методична, науково-дослідна, виховна робота).

Студенти-спеціалісти проходили педагогічну практику у старших класах загальноосвітніх навчальних закладів Хмельницької області з виконанням обов’язків учителя української мови і літератури, зарубіжної літератури, класного керівника.

16-17 грудня студенти 5 курсу та викладачі кафедр української та слов’янської філологій провели захист педагогічної практики. У теплій атмосфері студенти-магістранти та студенти-спеціалісти ділились враженнями, своїми думками про навчальну, виховну та наукову роботу у школах різного типу та у виші, розповідали про труднощі, з якими довелось зустрітися та способи їх подолання. Кожен пригадав найприємніший та найкумедніший випадок із педагогічної практики.

Відрадно, що майбутні вчителі та викладачі усвідомлюють велику місію педагога-словесника: формувати мовну грамотність, культуру і духовність підростаючого покоління. Викладачі кафедр української та слов’янської філології відзначили гарний потенціал та добру підготовку майбутніх фахівців.

Студенти-практиканти висловили побажання збільшити термін проходження педагогічної практики на 5 курсі. На завершення студент-випускник Келюх Олександр у ролі Діда Мороза привітав усіх присутніх із прийдешніми Новорічними та Різдвяними святами.

Доцент кафедри слов’янської філології
Інна Горячок