Присвоєння звання Почесний доктор наук Хмельницького національного університету професору Природничо-технологічного університету (м. Бидгощ, Польща) Богдану Жултовському

27 листопада 2014 р. відбулось урочисте засідання Вченої ради Хмельницького національного університету, яке розпочалось із вітальних слів ректора Хмельницького національного університету, професора Миколи Єгоровича Скиби.

Головним питанням порядку денного було присвоєння звання Почесного доктора наук Хмельницького національного університету професору Природничо-технологічного університету (м. Бидгощ) Богдану Жултовському.

Директор українсько-польського центру ХНУ, професор Юрій Іванович Шалапко представив життєвий і творчий шлях професора Богдана Жултовського, а рецензент, професор Вілен Петрович Ройзман ознайомив присутніх з його науковим доробком.

Професор Богдан Жултовський – декан механічного факультету Природничо-технологічного університету м. Бидгощ. Сфера його наукових інтересів – віброакустика, динаміка та технічна діагностика складних механічних систем. Його наукові досягнення – це більш ніж 500 наукових праць (серед них – 10 монографій та 5 підручників). Він був консультантом 8 докторських дисертацій з віброакустики та діагностики в Польщі та за її межами, керував 14 кандидатськими дисертаціями, є консультантом і наставником у багатьох науково – дослідних роботах.

Професор є членом багатьох наукових організацій, а саме: Інституту діагностики інженерів (Ланкастер, Англія) з 1989 року; EuroMECH (європейська Спільнота Механіків) з 2003 року; Польської Академіх наук в секції Експлуатація з 1988 року; квартальника «Машинобудування» (Чеська академія наук) з 2010 року; комітету з сільського господарства Польської академії наук. Має другий термін в якості віце-голови секції Комітету Механіки динамічних систем, починаючи з 2003 року; є заступником голови, членом Польського товариства технічної діагностики машин з 1994 року; віце-президентом, редактором журналу «Діагностика пошкоджень» протягом 1995 – 2006 років; головою Наукового розвитку в машинобудуванні на механічному факультеті – з 2010 року.

Після вручення диплому Почесного доктора наук Хмельницького університету ректором Миколою Єгоровичем Скибою, Богдана Жултовського привітали: перший заступник голови Хмельницької обласної ради Віктор Романович Адамський, заступник голови – керівник апарату Хмельницької обласної державної адміністрації Леся Василівна Стебло та голова Хмельницької районної ради Олександр Вікторович Прокопов.

Під час перебування у ХНУ професор Богдан Жултовський виступив з презентацією на тему «Фундаментальні елементи діагностики критичних механічних систем».

В рамках візиту польська делегація відвідала університетський навчальний музейно-виставковий центр «Історія та сучасність техніки», музей історії університету, а також українсько-польський центр і зустрілась з викладачами та студентами кафедри менеджменту.

Весь колектив ХНУ вітає професора Богдана Жултовського і бажає подальших успіхів та нових наукових звершень та сподівається на продовження українсько-польської співпраці у майбутньому!

Алла Коханська,
відділ міжнародних зв’язків та
зв’язків з громадськістю