ТВОРЧИЙ ПОЕТИЧНИЙ ЗВІТ «І СЛОВО ПРОСИТЬСЯ У ВІРШ»

19 листопада 2014 року в актовій залі Хмельницького національного університету відбувся творчий поетичний звіт доцента кафедри інформаційних технологій проектування Віталія Цезарійовича Міхалевського з нагоди прийняття поета до Національної спілки письменників України.

Поезія постійно присутня у нашому житті. Бо вона відгукується на все, що діється у світі чи у серці, і коли вона справжня, – то це оголена душа, щира радість, біль, політ мрії.

Творчий захід зібрав саме таких небайдужих: щирих поціновувачів поезії – студентів, викладачів, співробітників та керівництво Хмельницького національного університету, представників Хмельницької міської ради.

Читачі мали можливість ознайомитися з творчим доробком Віталія Міхалевського завдяки організованій виставці поетичних збірок знаного письменника: «Я жду весну» (2003), «Крапелина вина, або Уроки української» (2005), «Година пік, або Твір на власну тему» (2006), «Місце під сонцем» (2006), «Невиправний романтик, або Як я провів літо» (2011), «Соло на трубі» (2011, аудіозбірка), «Перші черешні» (2012), «Яблука райські» (2013), «Цукерково-букетні вірші» (2014).

– Якось в інтернеті я прочитав, що після 40 років у людини починає слабшати пам’ять, – розповів Віталій Міхалевський. – І щоб цього не сталося, треба або грати у шахи, або вчити вірші. Я вирішив: ніж учити чужі вірші, то краще писати свої. Пам’ять у мене феноменальною не стала, зате маю поетичні збірки…

Вірші Віталія Міхалевського напрочуд ліричні, зачіпають своєю ніжністю та чуттєвістю. Декілька з них прозвучали на творчому вечорі. Глядачі були приємно вражені фантастичним поєднанням сили поетичного слова та артистичною манерою авторського виконання.

Винуватець поетичного вечора отримав привітання від керівництва нашого вузу. Ректор університету Микола Єгорович Скиба відзначив, що завданням університету є не тільки дати знання молодій людині, але й виховати її, допомогти розкрити їй свої таланти, стати всебічно гармонійною особистістю. Саме таким наставником студентської молоді і є наш поет-романтик. Микола Єгорович Скиба щиросердно зізнався, що для нього ліричне поетичне Слово Віталія Міхалевського є розрадою у сумну хвилину.

Від імені Хмельницької обласної ради Микола Єгоровичнагородив Віталія Міхалевського грамотою Хмельницької обласної ради та цінним подарунком за багаторічну сумлінну працю, активну громадську позицію, просвітницьку та виховну роботу серед молоді Хмельниччини, створення високохудожніх творів у галузі літератури та популяризацію українського мистецтва, за високу професійну майстерність.

Секретар Хмельницької міської ради Костянтин Чернилевський урочисто вручив поетові Почесну відзнаку Хмельницького міського голови (нагрудний знак і посвідчення) та подарунок.

Красномовний ведучий поетично-мистецького заходу Микола Лук’янюк (доцент кафедри машинознавства) ознайомив учасників свята із сторінками творчої оригінальної біографії Віталія Міхалевського, розповів про участь письменника у загальноуніверситетських літературних проектах, зокрема, в організації видання ІІ випуску альманаху «Думки творчий злет», присвяченого 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка.

Проректор з науково-педагогічної роботи університету, доктор економічних наук, видатний український поет-пісняр Михайло Петрович Войнаренко для подальших поетичних перемог подарував Віталію Міхалевському «золоту» ручку та поділився і своїми творчими здобутками, натхненно прочитавши кілька поезій. Свої ліричні шедеври представили й інші автори альманаху, зокрема, Микола Лук’янюк.

Творча зустріч здивувала глядачів музичними сюрпризами та прем’єрами. На вірші Віталія Міхалевського співаки театру пісні «Сузір’я» (керівник – заслужений артист України Степан Тимчишак) виконали Гімн факультету програмування та комп’ютерних і телекомунікаційних систем (ПКТС).

Заслужений артист України Микола Довгальов душевно виконав пісню «Повертайтесь, журавлі» (на слова Віталія Міхалевського).

Враженнями від поетичної творчості Віталія Міхалевського та результатами співпраці з різними підрозділами університету поділилися доцент кафедри інформаційних технологій Сергій Ковальчук, завідувач кафедри української філології, доктор філологічних наук, професор Михайло Торчинський, головний бібліотекар наукової бібліотеки ХНУ Ольга Великосельська, завідувач навчально-виховного відділу університету Людмила Байдич.

Понад 6 років Віталія Міхалевського енергетично та творчо пов’язує співпраця з гуманітарно-педагогічним факультетом нашого університету. Особливо – з кафедрою української філології, із студентським літературним театром «Глорія» (художній керівник – старший викладач кафедри української філології Таїсія Коваль) та літературним клубом «Роса» (президент Леся Кутей). Молоді театрали та літератори привітали свого улюбленого поета, сердечно подякували за майстер-класи, за потужну підтримку на шляху їхньої творчої самореалізації, за участь у студентських культурно-освітніх, літературно-мистецьких заходах. Дружно виконали гімн «Глорії» на слова Віталія Міхалевського. У виконанні артистів прозвучали поезії «Тарас», диптих «Вона» і «Він».

Випускниця нашого університету, солістка «Глорії», призер всеукраїнських та міжнародних конкурсів Юлія Кордас, подарувала митцю пісню «Лебеді материнства» (на слова Василя Симоненка). У фіналі феєричного свята Поезії Віталія Міхалевського учасники творчої зустрічі виконали національно-патріотичну пісню «Ми переможемо!»

Послухати одкровенне слово Віталія Міхалевського прийшли шанувальники Поезії, які кожен ліричний доторк до душі зустрічали бурхливими оплесками та квітами.

Поетами народжуються, ораторами стають, напрошується вислів мудрого Цицерона. Віталій Міхалевський – Поет від Бога, а його ораторська майстерність шліфується щодня, адже Віталій Цезарійович – викладач-педагог, знаний на Поділлі як громадський діяч – голова Хмельницького обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, лауреат премії ім. Б. Хмельницького в галузі літературної діяльності та популяризації української мови.

Віталій Цезарійович Міхалевський поки що єдиний член Національної спілки письменників України у Хмельницькому національному університеті, але будемо чекати й на інших. Адже скільки талановитих і цікавих особистостей є серед нас! Тих хто співає, танцює, пише, одним словом: творить!

Марія Гавриш,
доцент кафедри української філології