Хімічна технологія – шлях до успішної кар’єри

Підготовка конкурентоспроможних фахівців є результатом якісного навчально-виховного процесу. Кафедра хімічної технології ХНУ активно працює в цьому напрямку, постійно впроваджує новітні та удосконалює існуючі методи навчання, розширює горизонти міжнародної співпраці.

Кафедра хімічної технології є випусковою кафедрою факультету технологій та дизайну Хмельницького національного університету, що здійснює підготовку фахівців галузі знань «Хімічна технологія і інженерія» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» напряму підготовки 6.051301 «Хімічна технологія» спеціальності 6.05130115, 7.05130115, 8.05130115 «Текстильна хімія і опоряджувальні виробництва» та готує їх для хіміко-технологічної діяльності в організаціях, установах, фірмах, закладах та підприємствах різноманітних сфер діяльності.

Підготовка фахівців здійснюється за декількома напрямами. Перший – це хімічна технологія, що включає процеси, метою яких є надання матеріалам привабливого зовнішнього вигляду та використовує знання з окремих розділів хімії, фізики, екології, механіки та економіки. Методи хімічної технології широко використовуються в різних галузях промисловості, зокрема у металургії, енергетиці, будівництві, електроніці. Другий напрям – це хімічна інженерія, яка базується на поєднанні законів хімії та електрики. Сучасні досягнення електрохімії дозволили розробити принципи та надійні методи захисту металів від корозії, надання матеріалам спеціальних функціональних особливостей, поєднання високих технологічних і експлуатаційних характеристик та декоративного вигляду. Третій напрям – природоохоронні хімічні технології -пов’язаний з розробкою комплексу технологічних, технічних і організаційних заходів, спрямованих на зменшення забруднення навколишнього середовища. Ще один напрям – хіміко-екологічний контроль і управління підприємством передбачає контроль та управління опоряджувальних процесів з метою забезпечення максимально можливого збереження матеріалів, енергії, зменшення кількості відходів, забезпечення захисту навколишнього середовища.

Професорсько-викладацький склад кафедри хімічної технології постійно удосконалює професійні та наукові знання, підвищує професійну мобільність та адаптацію до змін в суспільно-економічній сфері в області хімічних технологій, використовує у навчальному процесі інноваційні педагогічні і сучасні інформаційні технології. Викладачі кафедри хімічної технології, проходять стажування у провідних наукових установах, вищих навчальних закладах України та закордоном.

Студенти, під час навчання, набувають теоретичних знань та практичних навичок роботи з професійним обладнанням, з урахуванням нових досягнень у галузі. Під час навчальних та виробничих практик студенти отримують безцінний досвід роботи у виробничих умовах на підприємствах м. Хмельницького та поза межами області.

Випускники кафедри є засновниками та успішними працівниками підприємств харчової та текстильної промисловості, наукових, конструкторських та проектних організацій; електрохімічних виробництв, центрів сертифікації та стандартизації, підприємств сервісних послуг та клінінгової індустрії, митниць України. Зокрема, наші випускники успішно працюють у таких установах, як: хімчистка «Універсал», хімчистка «Експрес», автомийка «Водограй», автомийка «Шалена бджілка», завод гідроарматури, Льонокомбінат (м.Рівне), Науково-дослідний експертно-кримінальний центр при УМВС України в Хмельницькій області, ДП “Новатор”, ДП ЗАТ «Оболонь» «Красилівське» (м. Красилів), ПАТ завод «Темп», ТОВ “Сіріус Екстружен” ВАТ «Мотор Січ», Волочиський машинобудівний завод, тощо.

Дякуємо керівникам підприємств за багаторічну плідну співпрацю, а майбутнім випускникам бажаємо вдалого працевлаштування!

Кафедра хімічної технології