ХНУ в академічному рейтингу закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна 2024»

Центр міжнародних проєктів “Євроосвіта” у партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence оприлюднив черговий вісімнадцятий щорічний академічний рейтинг закладів вищої освіти України “Топ-200 Україна 2024”.

Як зазначається на сайті Центру міжнародних проєктів “Євроосвіта”, при складанні цьогорічного рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти, яка знаходиться в стані глибинних змін в ході здійснюваних реформ та зазнає великих втрат в результаті повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну. 

Експерти брали до уваги Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG, та рекомендації IREG.

Базовими принципами визначення рейтингів університетів “Топ-200 Україна 2024” є забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів; врахування всебічності і багатогранності їхньої діяльності  та пріоритетність євроінтеграційних процесів. 

Оцінювання діяльності українських університетів у 2024 році здійснювалося на основі використання набору показників – 6 міжнародних і 4 національних.

З-поміж них найбільші вагові коефіцієнти мають академічна та науково-видавнича діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, досягнення в розрізі Цілей сталого розвитку ООН та оцінювання впливу університетів на суспільство в чотирьох широких сферах: дослідження, інформаційно-просвітницька робота, управління та навчання.

Хмельницький національний університет у академічному рейтингу ЗВО України “Топ-200 Україна 2024” посів 54 місце – найвище серед закладів вищої освіти Хмельницької області.

Детальніше про рейтинг

Відділ зв’язків з громадськістю