Дивовижна нитка

Понад шість десятків творчих робіт виконаних студентами спеціальностей «Середня освіта. Трудове навчання та технології» і «Образотворче мистецтво. Декоративне мистецтво та реставрація» під керівництвом викладачів кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва Хмельницького національного університету було представлено на виставці «Дивовижна нитка» у виставковій залі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва впродовж березня-квітня.

Звичайна нитка – лляна, шовкова, бавовняна, акрилова, ірис, вовняна та полотно, сувій, гардинна сітка – ці матеріали для творчості, коли потрапляють до рук молодих майстрів, стають витворами мистецтва. Це переконання з’являється, коли оглядаєш експозицію виставки художнього текстилю.

Автори декоративних композицій пропонують глядачеві помилуватися «Чарівною квіткою» Миколи Коника (техніка обмотування нитками), відчути дух святості в «Києво-Печерській Лаврі» (нетканий гобелен) та подих «Весни» Оксани Остапчук (обмотування нитками), побачити замріяну «Засватану» Світлани Довганюк та хазяйновиту «Газдиню» Вероніки Швець, величну «Княжну» Людмили Гуменюк та справжню українську «Молодицю» Марини Рибець (ниткографія), зануритись в безмежний простір «Галактики» Олександра Рафаєнко (нитково-цвяховий натяг), здійнятися «На крилах поезії» Ігоря Махмудова (джутова філігрань), збагнути орнаментальний феномен лічильної гладі на рушникові «Подільський» Гуменюк Тетяни, здивуватись романтичному філігранному «Райському птахові» Наталії Мазур, Марини Рибець, Тетяни Карпунової, Світлани Довганюк, зігрітись променями сонячного «Геліанта» Марини Кладькової, розгадати «Абстракцію» Дмитра Ягоди та побачити ще біля 40 дивовижних робіт молодих майстрів, виконаних в різних техніках.

А техніки, які опановують студенти, надзвичайно цікаві, як традиційні так і нові, креативні. Серед них: нетканий гобелен, гобеленова техніка (Корницька Л.А.), нитково-цвяховий натяг (Ребрік В.Є., Трачевський В.Г.), плетення гачком, вишивка по сітці, вишивка на рушникові (Селезньова А.В.), обмотування нитками, джутова філігрань, ниткографія (Хренова В.В.).

Багатокольорова палітра різних технік, де домінує нитка, була зібрана у гармонійну, красиву, чисту мелодію і зачарувала відвідувачів своїм багатоголоссям.

Експозиція виставки з роботами у техніках нитко-цвяховий натяг

Експозиція виставки з роботами у техніці джутової філіграні

Експозиція виставки з роботами у техніках нетканого гобелену, ниткографії та обмотування нитками

Експозиція з вишитими рушниками

Серед присутніх на відкритті виставки були учні шкіл міста, автори робіт, викладачі кафедри. Подія висвітлювався на місцевому радіо та телебаченні.

Відвідувачі виставки

З вітальним словом виступив зав. кафедри к.пед.н., доцент Андрощук Ігор Петрович, викладачі кафедри. Студенти представляли свої роботи та розповідали про особливості їх виготовлення у тій чи іншій техніці, ділились своїми враженнями про опанування техніками.

Вітальне слово з нагоди відкриття виставки зав. кафедри к.пед.н., доцента Андрощука І.П.

Викладач кафедри к.пед.н., доцент Корницька Л.А. презентує спеціальність «Образотворче мистецтво. Декоративне мистецтво та реставрація» та роботи виконані студентами, які навчаються на цій спеціальності

Викладач кафедри к.пед.н., доцент Хренова В.В. презентує техніки у яких виконано виставкові роботи під її керівництвом

Студент спеціальності «Середня освіта. Трудове навчання та технології» Махмудов Ігор розповідає про свою роботу виконану у техніці джутової філіграні «На крилах поезії

Високий художній рівень студентських робіт свідчить про те, що з молоддю працюють творчі педагоги, які на відкритті з гордістю представили своїх підопічних.

Викладачі кафедри на фоні експозиції виставки

Виставка отримала схвальні відгуки митців декоративно-прикладного мистецтва, мешканців міста та учнів шкіл, які її відвідали. Тож бажаємо студентам та викладачам кафедри творчого натхнення та нових звершень на ниві декоративно-прикладного мистецтва.

К.пед.н., доцент Хренова В.В.