Подорож студентів та викладачів кафедри управління персоналом і економіки праці архітектурними пам’ятками західної України

20-22 квітня 2018 року студенти та викладачі кафедри УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ І ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ здійснили захоплюючу екскурсію по унікальним архітектурним пам’яткам західної України.

Перший день нашої незабутньої подорожі розпочався експрес- мандрівкою найцікавішими місцями міста Луцька. Наш маршрут продуманий для гостей, які завітали до Луцька вперше та відкриє нам красу волинського краю. Прогулянки вулицями Старого міста доповнені розповідями екскурсовода про те, чому Луцьк у добу Середньовіччя називали «маленьким Римом Сходу», для чого сюди приїжджали європейські монархи та куди поділася корона Великого князя литовського Вітовта. Туристичні пам’ятки Луцька створюють особливу неповторну атмосферу. «Родзинкою» маршруту є так званий «будинок з химерами», який є справжньою візитівкою Луцька. Будинок побудований за проектом Р. Метельніцкого. Будівля прикрашена скульптурами різних стилів. І саме це створює неповторний вигляд будівлі, адже святі розташовані поряд з міфічними скульптурами.

У старій частині м. Луцька, по вул. Драгоманова, 11 привертає свою увагу будинок з ажурною ковкою. Це промовиста сторінка луцької історії — найдавніша діюча міська аптека. До 1939 року вона належала родині фармацевтів Злоцьких. На початку ХХІ ст. у цьому закладі було створено музейну експозицію. Незабутні спогади залишають релігійні пам’ятки міста: храм Іоанна Богослова, де знаходились гробниці руських князів та єпископів; найстаріший безперервно діючий храм – Покровська церква; головний католицький храм – Кафедральний костел св. Апостолів Петра і Павла; Хрестовозвиженська церква, яка постала завдяки старанням Луцького православного братства; головний храм євреїв – Велика Синагога; церква німецьких колоністів – Лютеранська кірха.

Незабутні враження мали можливість отримати студенти під час знайомства з унікальними матеріалами музею замку князів Острозьких XVI ст. в м. Дубно – одного із настаріших замків України, який до цього часу несе у собі риси середньовіччя (суворі мури підземель зі склепіннями) і парадного стилю (оздоблені ліпленням пишні палаци і такі ж зали). Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес України у категорії замки.

Ніжним та романтичним завершенням першого дня нашої неймовірної подорожі стала лісова дорога до Тунелю кохання у Клевані. Ботанічний феномен — «живий» зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев та кущів. А колія на дві рейки – це ніби символ шляху для двох доль. Якщо самотня людина, стоячи у цьому тунелі, загадає бажання знайти свою половинку, воно обов’язково збудеться. Пари ж просять у долі вічного кохання. Тут все здається якимось чарівним…Студенти розповідають про дуже сильну ауру, яку можна тут відчути. Важко втриматись, щоб не загадати бажання, коли стоїш ніби посеред казки.

Наша незабутня подорож на другий день продовжилася справжньою перлиною фортифікаційного мистецтва, яка запам’яталася усім найбільше – Тараканівським фортом, де знімали чи не найкращу українську кінострічку XXI століття – «Поводир, або Квіти Мають Очі».

Тараканівський форт – зразок військово-інженерного мистецтва російської фортифікаційної школи кінця ХІХ століття. Це ціле підземне місто, в якому кипіло військова життя. Форт був побудований в 1890 році спеціально для захисту львівської залізниці. Він мав форму ромба. У форті було все: і пекарня, і лазарет, і лазня, туалети і каналізація. А також – водопровід і вентиляція. Особливістю форта є його вологий, сирий мікроклімат. Підходити до форту студентам доводилось по дуже мокрому ґрунту: єдиний «нормальний» вхід у форт веде крізь стометровий тунель під землею.

Різкий перепад температури… Відлуння кроків у тунелі розлітається навколо і виривається надвір… В кінці довгого тунелю врешті-решт побачили те, заради чого сюди прийшли – розкриті чорні ненажерливі пащі двоповерхового цегляного монстра. Форт оточують два високі насипи з підпірними стінами. До сьогодні, на жаль, збереглися лише руїни форту, але їхнє природне оздоблення, розташування на мальовничих пагорбах над річкою Івкою, роблять це місце незабутнім.

Неприступна легендарна фортеця скарбів князів Острозьких – Дубенський замок увійшов в історію як один із найстійкіших. Протягом п’яти століть його ні разу не взяли штурмом. Лише протягом XVII століття на місто нападали близько ста разів. Щоб військо мало добрі обладунки і хорошу зброю, на території постійно діяла людвисарня (ливарна майстерня). Палац Любомирських є надзвичайно розкішним і красивим. Тут розташовувається бенкетна і бальна зали з мистецьким декором в інтер’єрі.

Прогулянка по чудовому Кременецькому замку завершується для нас прекрасними краєвиди весняної гори Бони. Згадка про гору Замкову вперше з’являється в 1064 році завдяки фортеці на її вершині. Трава на горі цієї весни ще не топтана туристами і нібито щойно позеленіла. Мала світло-салатовий колір. Гора з трьох боків обмежена глибокими ярами, лише зі сходу вузькою смугою вододілу з’єднана з плато. У жовтні 1648 року, після облоги, що продовжувалася шість тижнів, замок під час штурму було зруйновано. Після цього фортеця вже не відбудовувалася. До наших днів збереглися: двоярусна надбрамна вежа з аркою, бічні оборонні мури, частково палац і вежа над ним.

Під час подорожі ми відвідали також Святе джерело з купальнею – Озеро Святої Анни або Скит Праведної Анни. Температура води в джерелі і влітку, і взимку однакова – усього +4° С. Воно відоме своїми цілющими властивостями, тож сюди приїздять не лише з різних куточків України, а й із Європи. Озеро приваблює своєю надзвичайною енергетикою, чудотворною цілющою силою, тому сюди приїздять не лише з різних куточків України, а й з всієї Європи.

Щовечора нас зустрічав чудовий відпочинок у готелі «Кремінь», де студенти організували активне та веселе дозвілля подалі від великих міст, в оточенні лісів, полів та лук. Тут навколо панує пишна рослинність, а заворожуючу тишу та спокій порушує тільки пташиний спів і дзижчання комах. Разом із студентами ми набиралися сил – співали, танцювали, дискутували, грали в ігри. А ще – свіже, напоєне хвоєю, духмяне повітря, смачні й поживні страви, якими щедро й щиро ми частувалися кожен день.

Останній неймовірний день нашої мандрівки розпочався із екскурсії до Вишнівецького палацу, схожого на знаменитий «Малий Версаль» у Франції, ввійшовши до якого ти не помітиш, як переступиш межу реальності. Незвичайні історії та портрети яскравих постатей, пов’язаних із палацом, рідкісні ікони, меблі і гардини, старовинний англійський парк, у якому з задоволенням гуляли Оноре де Бальзак, Тарас Шевченко та інші відомі особистості. Осередком духовності та взірцем храмової архітектури є призамкова церква Вознесіння Господнього. Коли вечоріє, біля Вишнівецького палацу можна побачити силует вершника на коні. Він неспішно їде старовинним парком і розчиняється між деревами. Ніхто не знає, чий привид блукає навколо палацу. Кажуть, що це – славнозвісний засновник Січі Байда Вишневецький, серце якого з’їли турки, щоб бути такими сміливими, як він!

Незабутні спогади залишив про себе і Збаразький замок – цікавий краєзнавчий музей, де можна побачити багато старовинної зброї різних періодів: тут – ножі часів енеоліту, середньовічні мечі, зброя ХVІІ – початку ХХ ст. Впевнені, що ви чули знамениту історичну пісню «Ой Морозе, Морозенку» про відважного козака, який загинув у битві за Україну. Легендарний Морозенко – шляхтич Станіслав Мрозовицький, який став козаком і викликав справжній жах у польських і турецьких воїнів. Славнозвісний Морозенко героїчно загинув під час Національно-визвольної війни, коли війська Богдана Хмельницького штурмували Збаразький замок і билися проти велетенської польської армії.

Цікавою була також мандрівка по рівненському зоопарку. Зоологічний парк загальнодержавного значення у місті Рівне – один з наймолодших в Україні. Сьогодні його територія сягає 13,5 гектара, де знаходиться 150 видів тварин (близько 500 екземплярів). У зоопарку демонструються 24 види тварин, занесених до міжнародної Червоної книги.

Наша мандрівка назавжди залишила в серцях незабутні враження! Під час подорожі студенти отримали можливість багато чого нового побачити, почути, поспілкуватися, досхочу пофотографуватися та по-справжньому відпочити. Райський куточок, наповнений світлом, теплом та енергією, де прокидаєшся під звуки природи, що надає позитиву на цілий день. Кращого заряду креативною енергією перед відповідальним завершенням навчального року годі й шукати!

Висловлюємо велику вдячність за допомогу в організації туристичної поїздки голові первинної профспілкової організації студентів ХНУ Вичавці Анатолію Анатолійовичу, заступнику декана з виховної роботи факультету економіки і управління Михальчик Тамарі Василівні та відповідальному старшому організатору, студентці групи УПЕП-14-1 Кісельовій Олені Сергіїівні.

Студенти зі спеціальності «Економіка» за спеціалізацією «Управління персоналом та економіка праці» мають можливість успішно працевлаштуватися, здійснити блискуче кар’єрне зростання та стрімко досягти в майбутньому найвищого соціально-професійного статусу!

ВИЩЕ ЗА НАС – ЛИШЕ НЕБО!!!!

Куратор груп УПЕП-14-1, УПЕП-14-2
та УПЕП-14-16 – Базалійська Наталія Петрівна