Переможці конкурсів, присвячених Дню української писемності і мови

Викладачі кафедри української філології і кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету провели низку заходів з нагоди відзначення Дня української писемності та мови, встановленого 1997 року Указом Президента України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

Зокрема, 12 жовтня 2017 року відбувся І етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, участь у якому взяли студенти різних спеціальностей університету. Студентам-філологам було запропоновано написати свої міркування про еліту часів Т. Шевченка й сучасну еліту України в жанрі статті, обравши заголовком для творчої роботи поетичні рядки Т. Шевченка, що відображали б зміст роздуму. Студентам-нефілологам запропоновано уявити себе ораторами, які виступають перед студентською аудиторією з темою «Україна без зла», використовуючи приклади з суспільно-політичного життя та творів Кобзаря.

19 жовтня 2017 року було проведено І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, до участі в якому долучилися представники різних спеціальностей університету. Студенти гуманітарного і технічного профілю виконували практичні завдання підвищеної складності, серед яких – з’ясування змісту лінгвістичних термінів, аналіз фонетичних і словотвірних явищ, утворення й відмінювання числівників, пунктуаційне й стилістичне редагування текстів, написання творів на основі запропонованих тез із доробку сучасних українських письменників: «Читання означає успіх» (Любко Дереш); «Мова зникає, коли нею не говорять про любов» (Сергій Жадан).

26 жовтня 2017 року відбулася олімпіада з курсу «Українська мова (за професійним спрямуванням)», у якій узяли участь студенти різних спеціальностей університету. Вони виконували завдання практичного характеру: орфографічно-пунктуаційне коригування тексту, тлумачення лінгвістичних термінів, наголошування слів, переклад словосполучень офіційно-ділового спілкування.

За підсумками проведених конкурсів і олімпіад визначено й нагороджено переможців різних рівнів.

Щиро вітаємо всіх зі святом – Днем української писемності та мови! Бажаємо творчої наснаги, нових досягнень та перемог!

Кафедра української філології
Кафедра слов’янської філології