Участь науковців ХНУ в роботі XIV Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та Безпека – 2017»

З 10 по 13 жовтня 2017 року делегація Хмельницького національного університету згідно до наказу ректора університету №136 від 04.10.2017 року, приймала участь в роботі XIV Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та Безпека – 2017» яка проходила у Міжнародному виставковому центрі м Київ. На урочистому відкритті виставки секретар РНБО України Олександр Турчинов зазначив, що у павільйонах і на відкритих майданчиках міжнародного виставкового центру представлені зразки сучасного озброєння, військової техніки та техніки спеціального призначення, засобів захисту, обладнання та багато іншого.

Рис.1. Урочисте відкриття виставки «Зброя та безпека 2017»

У виставці беруть участь та широко представлені наші партнери з країн Європи, Азії, Північної та Південної Америки”. Вже 14 рік поспіль виставка демонструє найкращі технології українських та іноземних розробників і виробників у сфері безпеки, оборони та спеціальної техніки і з кожним роком набирає потужності як за кількістю її учасників, так і за якістю представленої продукції. Під час роботи виставки відбулися науково-практичні конференції, круглі столи з обговорення актуальних питань розробки і модернізації озброєння, а також підписані контракти на створення спільних проектів.

В рамках наймасшабнішої конференції V-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми координації воєнно-технічної та оборонно-промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки» яка під час вистаки «Зброя та безпека 2017», активну участь прийняли науковці Хмельницького національного університету. Важливу роль у зміцненні обороноздатності держави грає підвищення рівня взаємодії між Збройними Силами України, з одного боку, й вітчизняною промисловістю, з іншого боку. Пріоритетним завданням інноваційної політики має стати реструктуризація системи стратегічних пріоритетів інноваційного розвитку зі скороченням їхньої кількості та збереженням тих, в яких Україна має суттєвий науковий здобуток і перспективи.

Формат виставки був перетворений на масштабний міжнародний бізнес-науковий форум, присвячений повному комплексу питань безпеки держави та суспільства. Завдяки цьому зросла кількість учасників — на площі понад 21 тис. кв. м. у павільйонах і на відкритих майданчиках демонструвалось понад 50 натурних зразків військової й спеціальної техніки, плавзасобів та обладнання для виробництва озброєнь. Експозиції виставки відвідали представники оборонних відомств із 11 країн. Особливість цього року – значне зростання рівня іноземних учасників. Так, вперше організовано Національний павільйон Пакистану і широке представлення державних та приватних структур ОПК Туреччини, Китаю, ОАЄ, традиційно потужно представлені флагмани вітчизняної промисловості – АТ «Мотор Січ», завод «Кузня на Рибальському (Ленінська Кузня)», КПСПБ «Арсенал», ДП Завод «Арсенал» та інші. Вітчизняні експозиції демонструють досягнення в імплементації стандартів НАТО у виробництві військової продукції та презентують високі експортні можливості військово-промислового комплексу України.

Хмельницький національний університет був представлений делегацією яку очолив Перший проректор ХНУ Войнаренко М.П. та начальник науково-дослідної частини ХНУ Бойко Ю.М. В ході виставки від університету були представлені експонати за тематикою: «Система неруйнівного діагностування і прогнозування міцності та герметичності корпусів електронних модулів НВЧ» автори (Бойко Ю.М., Ковтун І.І., Ройзман В.П., Петращук С.А.); «Розробка захисного форменого одягу для військовослужбовців» автори (Карван С.А., Горященко С.Л., Синюк О.М.); «Високоефективні системи енергоживлення військової апаратури в польових умовах від фотоелектричних модулів та суперконденсаторів» автори (Мартинюк В.В., Ільчук Г.А., Петрусь Р.Ю.). Крім того були представлені експонати за тематикою: Іонне азотування в безводневих середовищах. Стенд з виробами за новітньою технологією. Зразки виробів отриманих за запропонованою технологією, в тому числі для потреб військово-промислового комплексу, науковий керівник Каплун В.Г.; «Сучасні композиційні матеріали широкого впровадження. Виробничі зразки двох типів композиційних матеріалів», науковий керівник Кириченко Л.М.

Рис. 1 Експозиція Хмельницького національного університету на виставці «Зброя і Безпека 2017»

Рис. 2 Експозицію ХНУ відвідав заступник Міністра освіти і науки України Стріха Максим Віталійович та директор департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій МОН України Шовкалюк Віктор Степанович

Представлені тематики доповідались на V-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми координації воєнно-технічної та оборонно-промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки» яка під час виставки «Зброя та безпека 2017» і інформаційно-комунікативних заходах пов’язаних з представленням інноваційних розробок вищих навчальних закладів України в ході роботи виставки і знайшли високу оцінку у представників МОН України та бізнесових структур. Перспективними партнерами щодо співпраці за представленими тематиками виступили: Шепетівський ремонтний завод, Repkon (Туреччина), Авіакон, Конотопський авіаремонтний завод, Авіаційні системи України, Акрополіс, Торговий дім Арсенал Україна, Завод «Генератор» м. Київ, підприємство Ukr Shelter, підприємство Сівертекс, м. Чернігів, ООО СП «СТАН-КОМПЛЕКТ» та інші.

В ході проведення виставки Хмельницьким національним університетом спільно Національним університетом “Львівська політехніка” представлені інноваційні рішення проблеми високоефективного енергоживлення військової апаратури в польових умовах є надзвичайно важливою для збройних сил України.

Рис. 3 Експозиція високоефективної системи енергоживлення військової апаратури в польових умовах від фотоелектричних модулів та суперконденсаторів

Тема: Високоефективні системи енергоживлення військової апаратури в польових умовах від фотоелектричних модулів та суперконденсаторів.

Розробленні високоефективних систем енергоживлення військової апаратури в польових умовах від фотоелектричних модулів та суперконденсаторів для забезпечення роботи фотоелектричних модулів в оптимальному режимі завдяки відслідковування точки максимальної потужності в умовах зміни температури навколишнього середовища та рівня інсоляції, а також динамічного позиціонування робочої поверхні фотоелектричних модулів під кутом 90˚ до падаючого сонячного випромінювання.

Представлений експериментальний зразок пристрою відслідковування точки максимальної потужності фотоелектричних модулів на основі суперконденсаторів на основі запропонованої концепції ефективного відбору енергії від фотоелектричних модулів, яка ґрунтується на передумові, що кожний фотоелектричниий модуль в конкретний момент часу має унікальні параметри точки максимальної потужності – відповідне значення напруги і струму, за яких модуль буде генерувати максимально доступну потужність.

Технологія неруйнівного діагностування і прогнозування міцності та герметичності корпусів електронних модулів НВЧ. Тема: Система неруйнівного діагностування і прогнозування міцності та герметичності корпусів електронних модулів НВЧ.

Рис. 4 Експозиція технології неруйнівного діагностування і прогнозування міцності та герметичності корпусів електронних модулів НВЧ

Об’єктами представленого дослідження є герметичні електронні модулі НВЧ, які виконані в корпусі алюмінієвого сплаву. Предметом дослідження є міцність та надійність вказаних виробів РЕА в умовах дії статичних та динамічних навантажень, таких як зовнішній і внутрішній атмосферний тиск та температура. Для виконання цієї роботи був створений спеціальний стенд, який містить систему тензометричного контролю, систему акустико-емісійного (АЕ) контролю та термопневмосистему. Система тензометричного контролю призначена для прийому з тензодатчиків, реєстрації та аналізу сигналів, що виникають в деформованих модулях НВЧ при статичних і динамічних навантаженнях. Термопневмосистема призначена для створення необхідних температурних умов і надлишкового тиску повітря при випробуваннях різних об’єктів дослідження, зокрема і віськової техніки.

Кожна держава намагається забезпечити своїх військовослужбовців такою формою, яка б відмінно протистояла вологості, легко пралася, швидко висихала, була зручною і практичною. Тема: Розробка захисного форменого одягу для військовослужбовців. Мета дослідження полягала в тому, щоб розробити захисний польовий одяг для військовослужбовців на основі двох концепцій:

1) створення спеціального захисного полімерного покриття для тканин, що володіють комплексом функціональних і гігієнічних властивостей;

2) використання сонячних батарей, інтегрованих в одяг військових, для регулювання термозахисних властивостей в умовах знижених температур, враховуючи теплообмінні і метаболічні процеси, які розрізняються для чоловіків і жінок.

Рис. 5 Експозиція технології отримання та нанесення нових полімерних покриттів для захисних тканин спеціального призначення

До складу композиції для нанесення на тканину використовується синергетична суміш дисперсій двох полімерів, одним з яких є поліуретан, поверхнево-активні речовини, спеціальні добавки і антипірени. Нанесення покриття можливо як поверхневе, так і з повним просоченням тканини. Для підвищення проникнення компонентів композиції у приповерхневі шари застосовуються органічні розчинники (спирти). Оброблені таким чином тканини мають відповідні фізико-механічні і фізико-хімічні показники згідно ТУ У 13.2 – 00034022-024:2015: міцність, гігроскопічність, стійкість фарбування, повітряпроникність, водотривкість, вогнестійкість, питомий поверхневий електричний опір тощо, що забезпечує захисні характеристики польового одягу, його зносостійкість і комфортність.

Таким чином Хмельницький національний університет слідує в унісон з концепцією високотехнологічного прориву яка має забезпечуватись активною державною політикою, насамперед у напрямі розширення все-бічного партнерства у сфері науки і інновацій з метою підвищення за-цікавлення бізнесу щодо вкладення фінансових ресурсів (з доведенням частки таких ресурсів до 2/3 від загального обсягу фінансування наукової сфери) та посилення його відповідальності за ефективне використання інвестицій.

Інформація НДЧ