Виставка подільської художниці Неллі Павлової “На перехресті сонячних доріг” в Хмельницькому обласному художньому музеї

5 жовтня 2017 року відбулося відкриття виставки художніх творів знаної в Україні і за її межами подільської художниці Неллі Павлової під назвою «На перехресті сонячних доріг» у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Нова виставка Неллі Павлової для багатьох глядачів була справжнім відкриттям. Адже 22 живописних полотна, сповнені світла, яскравих барв, особливого настрою, створили дуже теплу атмосферу у залі. Споглядаючи твори художниці, заряджаєшся їх енергетикою, колоритною палітрою, що зігріває душу сонячними променями.

На відкриття виставки прийшли підтримати і привітати художницю: заслужений художник України Михайло Андрійчук; письменниця, Член Хмельницької міської літературної спілки «Поділля» Лисайчук Марія Олексіївна, заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія, солістка Хмельницької обласної філармонії; викладачі та студенти кафедри теорії та методики трудового і професійного навчання Хмельницького національного університету та багато інших гостей.

Художник Михайло Андрійчук зауважив, що ця виставка Неллі Павлової для нього виявилася новою, адже художниця не стоїть на місці, а шукає нових форм і колористичних рішень, у які вкладає свої почуття, своє сприйняття навколишнього світу.

За словами мистецтвознавців, роботи які увійшли до нинішньої виставки, створюють калейдоскоп барвистого достатку і радісних образів. У цілому в малярстві Неллі Павлової яскраво проглядається захоплення образною символікою народної картини, а її роботи яскраві, метафоричні та асоціативні.

«Виставку я присвятила Дню художника, – каже Неллі Павлова. Ці картини були початі давно, але допрацьовувала я їх протягом двох останніх років. Роботи дуже символічні. Велика кількість фруктів, яскравих квітів на натюрмортах нагадує, що життя недовге, швидкоплинне і потрібно тішитися кожним днем. І чим яскравішим він буде, тим більший слід залишить на землі. У всякому разі, я намагалась у своїх полотнах показати, що потрібно пам’ятати найцінніше у нашому житті – це час, який не зупиняється. І важливо цінувати кожен день і кожну хвилину, насолоджуватися життям».

З привітальним словом виступила заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія, солістка Хмельницької обласної філармонії, виконавши одну із улюблених композицій Неллі Павлової

«Багато робіт виконано за мотивами популярної англійської художниці, яка працює акрилом. У неї є й аплікації, й колаж. Десь надихалась народними етнічними мотивами, що й створили у моєму живописі своєрідну декоративність. Є такий сучасний напрям декоративний графічний живопис – деграж. Так ось, представлені мною роботи виконані у цій стилістиці», – каже сама Неллі Павлова.

Одними із перших, хто бажав відвідати виставку, були студенти спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», які познайомилися із художницею та її творчістю на кафедрі теорії та методики трудового і професійного навчання під час проведення нею майстер-класу з художнього оформлення тканин й, зокрема, батику.

Студенти із захопленням розглядали живописні полотна мисткині, які є досить метафоричними та асоціативними.

«Ранок на двох»

«Зелений аромат. Абсент»

«Святі Варвара і Катерина»

«В пошуках міста ілюзій»

Студенти гр. ОДМ-16-1 спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» та викладачі кафедри ТМ ТПН

Викладачі кафедри теорії та методики ТПН гуманітарно-педагогічного факультету Хмельницького національного університету також завітали до Хмельницького обласного художнього музею і привітали Нелі Павлову з восьмою персональною виставкою. На знак глибокої поваги і пошани подарували на згадку ляльку-мотанку «Берегиню», щоб оберігала її та усю її родину від будь-якого лиха та дурного ока.

Викладачі кафедри ТМ ТПН на чолі з завідуючим, доцентом, к. пед. наук Андрощуком Ігорем Петровичем вітають Неллі Павлову з відкриттям восьмої персональної виставки

Отже, такі заходи сприяють заохочуванню студентів долучатися до прекрасного, до мистецтва, сприяють творчому зростанню та розвитку естетичного сприйняття навколишнього світу, розширенню кругозору, надихають на власні творчі звершення.

Студенти і викладачі кафедри виражають щиру подяку шановній Неллі Павловій, талановитій художниці за змістовну і глибоку презентацію своїх робіт, які по-новому розкривають сприйняття нашого навколишнього світу. Бажаємо подальших творчих звершень, вдячних глядачів і прихильників творчості, а також широкого визнання у світі!

К. т. н., ст. викладач
кафедри теорії та методики ТПН
Селезньова А. В.