Започаткування партнерства і співробітництва між Управлінням Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області та ХНУ

У серпні 2017 року Хмельницький національний університет виступив з ініціативою до начальника Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області Марценюка Анатолія Анатолійовича розглянути можливість започаткування партнерства і співробітництва у професійній підготовці фахівців вищої кваліфікації за спеціальністю «Облік і оподаткування» для забезпечення якості освітньої діяльності, а також імплементації освітніх технологій у професійній підготовці фахівців на факультеті економіки і управління.

22 вересня 2017 року завдяки відкритості, прозорості та інтегративності державної служби організовано зустріч студентів факультету економіки і управління з начальником управління Марценюком Анатолієм Анатолійовичем та його заступником Москальцем Сергієм Андрійовичем.

На зустрічі були присутні студенти денної форми навчання, які здобувають перший (бакалаврський) рівень вищої освіти за спеціальностями: «Облік і оподаткування» (першого-четвертого курсів), «Фінанси, банківська справа та страхування» (другого та четвертого курсу), «Маркетинг», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Товарознавство і торговельне підприємництво», «Публічне управління та адміністрування» (другого курсу). У заході взяв участь д.е.н, професор, перший проректор, проректор з науково-педагогічної та наукової роботи, член-кореспондент Національної академії наук України Войнаренко Михайло Петрович.

В Управлінні Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області студентам було презентовано діяльність Держаудитслужби України. Зокрема роль та місце Держаудитслужби в системі органів державної влади України, про її повноваження, структуру тощо. Інформація сфокусувала зацікавленість студентів щодо аспектів практичної діяльності Держаудитслужби України, зважаючи і на те, що працівниками служби є випускники Хмельницького національного університету за спеціальністю «Облік і аудит».

Керівник управління Марценюк А.А. представив Держаудитслужбу як ефективну інституцію урядового контролю, яка імплементується через систему державного фінансового контролю. Він акцентував увагу студентів на відповідальному ставленні до здобуття професійних знань, умінь і навиків, які відкривають можливості працювати у державних органах влади, органах контролю, фіскальної та аудиторської служб.

Перший проректор університету Войнаренко М.П. після вітання від імені ректора університету Скиби М.Є. наголосив на важливості такого заходу для студентів університету, які можуть оцінити перспективи практичної апробації отриманих в університеті знань під час проходження практики у структурних підрозділах високопрофесійної державної установи, виконувати курсові і дипломні роботи на реальних даних, а кращі випускники невдовзі можуть стати і працівниками Держаудитслужби. Підвищувати свій професійний рівень можуть і викладачі, проходячи стажування у відповідних відділах і підрозділах Держаудитслужби.

Москалець С.А. обґрунтовано розкрив завдання й об’єкти контролю, назвав суб’єкти, підконтрольні органам Держаудитслужби, права органів Держаудитслужби при здійсненні контрольних заходів, систему органів Держаудитслужби, охарактеризував інструменти попереднього, поточного і наступного державного фінансового контролю, відмітив результативність поточного контролю щодо попередження порушень у сфері державних закупівель і попередження незаконного та неефективного витрачання державних ресурсів, назвав контролюючі органи, з якими Держаудитслужба координує свою роботу, а також зосередив увагу присутніх на стратегічних напрямах реформування служби.

Студенти використали унікальну можливість і здобули цінний досвід у спілкуванні з керівництвом управління. Вони поповнили свої академічні знання, розширили своє бачення здійснення контрольних функцій за рухом бюджетних коштів і пересвідчилися у системній відповідальності органів публічного права при виконанні посадових обов’язків працівниками служби. Учасники зустрічі отримали вичерпні відповіді на запитання щодо діяльності Держаудитслужби та щиро дякували за приділену їм увагу, теплий прийом, змістовну презентацію і професіоналізм у галузі держаудиту.

Хмельницький національний університет розглядає співробітництво із Держаудитслужбою як один з пріоритетів своєї майбутньої діяльності у підготовці студентів факультету економіки і управління як високопрофесійних фахівців і високо цінує підтримку освітніх інновацій керівництвом Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області.

Проведений захід, висвітлено Хмельницькою обласною державною адміністрацією. Інформацію розміщено за посиланням http://www.adm-km.gov.ua/?p=27871.