Набуваємо практичних навичок та професіоналізму

Майбутні соціальні працівники та соціальні педагоги (студенти груп СП-14-1, СР-12-1) у рамках практичних занять 19 травня 2017 р. із доцентом кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки Багрій Вікторією Неофидівною відвідали реабілітаційний центр ресоціалізації наркозалежної молоді «Вікторія», орієнтований на психокорекцію та працю, який розташований в селі Вихилівка Ярмолинецького району.

Під час цікавої та змістовної розповіді соціального працівника Черевко Людмили Василівни студенти дізналися про сутність реабілітаційної програми центру, яка базується на більш ніж 30-річному досвіді роботи польських реабілітаційних центрів «Монар», з якими підтримується тісний зв’язок, включаючи обмін пацієнтами.

Разом з тим, завдяки безперервній роботі психолога, соціального працівника та команді спеціалістів, програма постійно розвивається, змінюючись кількісно і якісно. Важливим фактором у реабілітації є бажання самого клієнта звільнитися від наркотичних пут і працювати за програмою. Центр «Вікторія» залучає людей із алкогольною та наркотичною залежностями у своє дружнє середовище, де люди отримують можливість спілкуватися на рівних, разом проводити дозвілля і вирішувати загальні проблеми, користуючись досвідом старших партнерів, отримуючи практичну допомогу. Це дає кожному унікальне почуття співпереживання і взаємної підтримки на нелегкому шляху позбавлення від залежності.

Дуже важливим моментом є постійна занятість клієнтів, яка забезпечується різними формами трудової діяльності та активного здорового відпочинку. Учасники програми живуть за розробленим планом, що встановлюється та приймається групою (принцип самоуправління). Велике значення приділяється культурно-естетичному вихованню та фізичному розвитку молодих людей. Проводяться тематичні вечори, інтелектуальні ігри, дискотеки, організовуються виїзди до кінотеатрів, у філармонію, а також проводяться спортивні змагання з футболу, настільного тенісу, більярду та інших видів спорту.

У студентів була можливість поспілкуватися із клієнтами центру, а саме з Артемом із Києва, який розповів про свою долю, свій вибір на той час та вибір правильного життєвого шляху, про те, як центр допомагає долати проблеми та стати на новий шлях без наркотиків.

Студенти отримали перші навички роботи із клієнтом, переглянули своє ставлення до професійних спрямувань та, з більш чіткими уявленнями про можливість у майбутньому допомагати людям долати життєві труднощі, повернулись до здобуття теоретичних знань.

Висловлюємо щиру вдячність керівництву та клієнтам реабілітаційного центру «Вікторія». Бажаємо міцного здоров’я, натхнення, удачі та успіхів у всіх справах!

Багрій В.Н., канд. пед. наук,
доцент кафедри соціальної роботи і
соціальної педагогіки