ХМЕЛЬНИЦЬКІ ЗАБУДОВНИКИ І ПРОЕКТУВАЛЬНИКИ ДОПОМАГАЮТЬ МАЙБУТНІМ АРХІТЕКТОРАМ

За темпами житлового будівництва наше місто вийшло на почесне друге місце в Україні після столиці. В Хмельницькому за 2015 рік збудовано 350 тисяч м2 житлової площі, а за один квартал 2016 року майже 120 тисяч м2. Це дозволило отримати найнижчі в державі ціни на квартири, але виявилися й суттєві недоліки містобудівної діяльності. В області бракує архітектурних кадрів з вищою освітою і наразі Хмельницький національний університет вперше на Поділлі готуватиме бакалаврів за спеціальністю «Архітектура та містобудування».

Місцеві забудовники і проектні організації підтримали відкриття нашим університетом вказаної спеціальності. Ілюстративний матеріал для обладнання аудиторії архітектурного проектування надали Проектний інститут «Цивільпромбуд» (Бабич С.В.), ТОВ «Хмельницькагропроект» (Гарник В.Ф.), ТОВ «Хмельницькархпроект» (Сердюков В.О.), НДІ «Проектреконструкція» (Трубаєнко А.А.) і особисто архітектори Дунаєвський В.В., Козак С.І. та Козюк Т.А.

Будівельні організації допомогли з обладнанням і матеріалами. Найбільший вклад серед них за ПФ «Діта», яка передала у користування університету 12 універсальних мольбертів з поличкою, здатних трансформуватися, як для робіт з рисунку так і для архітектурного проектування. Також ПФ «Діта» передала для лабораторій кафедри основ проектування зразки різних будівельних матеріалів. Щира подяка керівникам та співробітникам фірми Кіперману М.С., Мацькову А.В., Ковпаку А.І. за особисте сприяння.

Кафедра основ проектування також дякує ПМП «Лідер» (Сінчук Б.А.) за передані в користування універсальні мольберти і ТОВ «Трансміськбуд» (Афійчук Р.В.) за комплекти різноформатних планшетів і професійну готовальню.

Очевидно, перші та найкращі архітектурні розробки наших студентів і випускників будуть направлені вказаним організаціям.

Блажієвський П.В.,
доцент кафедри основ проектування