Лекція «STOP SMOKING, START BREATHING» про шкоду тютюнопаління

29 березня у стінах Хмельницького національного університету за участю близько 150-и студентів відбулась лекція про шкоду тютюнопаління з нагоди відзначення ратифікації Верховною Радою України Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, ініціатором проведення якої виступила студентська рада Хмельницького національного університету.

Захід розпочався із лекції-презентації майбутніх фахівців своєї сфери – студентів Хмельницького медичного базового коледжу. Окрім інформації про згубний вплив нікотину на організм, студентів ознайомили зі статистикою захворювань та летальних випадків внаслідок куріння. Відкриттям для присутніх стало те, що так званий кальян, котрий просто обожнює молодь, несе не меншу шкоду організму, аніж цигарки. Дві-три години куріння в закритому приміщенні прирівнюється до 6-ти викурених пачок звичайних цигарок, окрім того через спільне використання цього пристрою передається туберкульоз, гепатит «В» та різні респіраторні захворювання. На щастя, нещодавнє опитування показало, що 23,8% молоді в нашій країні є противниками цієї звички. Така статистика є досить втішною.

В ході лекції медики-початківці продемонстрували справжні зразки уражених внаслідок куріння внутрішніх органів людини. Кожен з присутніх студентів побачив, що його може спіткати, якщо він не позбудеться цієї пагубної звички.

Наприкінці лекції студенти-медики продекламували мовою оригіналу вірш Володимира Маяковського «Я счастлив», де у коротких римованих рядках передається настрій людини, що кинула палити. У знак вдячності – бурхливі оплески.

На завершення – обмін цигарки на цукерку у форматі традиційної у Хмельницькому національному університеті акції «Цукерка за цигарку». Але цьогорічна акція суттєво відрізнялась від попередніх: було презентовано дві коробки із написами «Розумні» та «Красиві». Кожен обирав ту, що йому більше до вподоби і залишав там сигарету.

Дякуємо студентам Хмельницького медичного базового коледжу за презентований матеріал та проведену лекцію. У свою чергу закликаємо усіх –піклуйтесь про себе та близьких. Обирайте здоровий спосіб життя!

Студентська рада
Хмельницького національного університету